• Endokrin betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A mai napon kaptam meg vérvizsgálatom eredményét. A Thyreoidea-sitmuláló hormon: 5,56 uiu/ml Mit jelent ez? Befolyásolhatja a máj enzim szinteket is? GOT 30 U/l GPT 42 U/l Sajnos néhány évvel ezelőtt volt egy súlyos toxikus májgyulladásom, azóta nagyon megrémülök ha már egy kicsit is eltérnek ezek az értékek. Augusztus végére kaptam az endokrinológiai szakrendelésre időpontot. Szeretném tudni, hogy addig is mit tehetek egészségem érdekében? A háziorvosom szerint valószínűsíthető, hogy a fáradtságom, hízásom, idegességeim, örökös éhségem hátterében a pajzsmirigy túlműködés állhat. Félek a hormon készítményektől, mert a májgyulladásomat fogamzásgátló tabletta indította el, melyet sajnos megfejelt egy ízületi gyógyszer. Szeretnék még sokáig egészséges maradni, mert két tündéri kicsi lányt kell felnevelnem. Válaszát előre is köszönöm: sanett

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Zsanett!

        Ez a TSH érték semmiképpen sem utalhat pajzsmirigy túlműködésre, inkább az alulműködés felé való eltolódást támasztja alá (ez állhat fáradtsága és hízása hátterében). Azonban ezt az értéket kontrollálni kell majd, valamint kiegészíteni más hormon értékekkel és egyéb vizsgálatokkal. Ez meg fog történni augusztusban, addig aggodalomra semmi ok, a TSH érték lassan változik (másfél hónap) és igazándiból 10 fölött igényel majd beavatkozást (hormonpótlás ekkor már mindenképp szükséges). A máj enzim szinteket ez semmiképpen sem befolyásolja, nincs ok-okozati összefüggés közöttük  egyébként ezen értékek jó májfunkciót jeleznek, ne aggódjon (még ha egy picit felül is esik az adott labor által meghatározott normál határokon)! A pajzsmirigyhormon pótlástól ne féljen, csak a kieső, test által termelt hormonnal teljesen azonos vegyületet adjuk vissza és nincs mellékhatása (ellentétben bizonyos ösztrogénkészítményekkel, pl.
        fogamzásgátlókkal).

        Tisztelettel:   Dr. Balogh Imre   endokrinológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 09:23:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: