• Endokrin betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A mai napon kaptam meg vérvizsgálatom eredményét. A Thyreoidea-sitmuláló hormon: 5,56 uiu/ml Mit jelent ez? Befolyásolhatja a máj enzim szinteket is? GOT 30 U/l GPT 42 U/l Sajnos néhány évvel ezelőtt volt egy súlyos toxikus májgyulladásom, azóta nagyon megrémülök ha már egy kicsit is eltérnek ezek az értékek. Augusztus végére kaptam az endokrinológiai szakrendelésre időpontot. Szeretném tudni, hogy addig is mit tehetek egészségem érdekében? A háziorvosom szerint valószínűsíthető, hogy a fáradtságom, hízásom, idegességeim, örökös éhségem hátterében a pajzsmirigy túlműködés állhat. Félek a hormon készítményektől, mert a májgyulladásomat fogamzásgátló tabletta indította el, melyet sajnos megfejelt egy ízületi gyógyszer. Szeretnék még sokáig egészséges maradni, mert két tündéri kicsi lányt kell felnevelnem. Válaszát előre is köszönöm: sanett

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Zsanett!

        Ez a TSH érték semmiképpen sem utalhat pajzsmirigy túlműködésre, inkább az alulműködés felé való eltolódást támasztja alá (ez állhat fáradtsága és hízása hátterében). Azonban ezt az értéket kontrollálni kell majd, valamint kiegészíteni más hormon értékekkel és egyéb vizsgálatokkal. Ez meg fog történni augusztusban, addig aggodalomra semmi ok, a TSH érték lassan változik (másfél hónap) és igazándiból 10 fölött igényel majd beavatkozást (hormonpótlás ekkor már mindenképp szükséges). A máj enzim szinteket ez semmiképpen sem befolyásolja, nincs ok-okozati összefüggés közöttük  egyébként ezen értékek jó májfunkciót jeleznek, ne aggódjon (még ha egy picit felül is esik az adott labor által meghatározott normál határokon)! A pajzsmirigyhormon pótlástól ne féljen, csak a kieső, test által termelt hormonnal teljesen azonos vegyületet adjuk vissza és nincs mellékhatása (ellentétben bizonyos ösztrogénkészítményekkel, pl.
        fogamzásgátlókkal).

        Tisztelettel:   Dr. Balogh Imre   endokrinológus

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 09:23:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...