• PCOS ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! / Úr! Meggyőződésem, hogy PCOS -em van, de hiába járom végig az orvosokat / nőgyógyász, endokrinológus, általános Orvos / eddig senki nem diagnosztizálta. Az Endokrinológus egyenesen leírta, hogy kizárja a pcos-t. Most sikerült elintéznem egy diabetológiai beutalót, ahol megnézik az inzulin szintemet is és szándékomban áll egy belgyógyászt is felkeresni, mivel a tüneteim nagyon aggasztóak. Már tinédzser koromban jelentkezett az erőteljesebb szőrösödés, ami az évek múltával csak fokozódott, az utóbbi egy évben már az arcomon is. Persze a fogamzásgátló ezt azért orvosolta, de már kb. 2 éve nem szedem. Mindig rendszertelen volt a menstruációm, az antibébi időszakon kívül, hónapokat kihagy. Az alhasi szonográffal mindkét petefészkemben kb. 8 cisztát diagnosztizáltak. A súlyommal is mindig gondok voltak, a legszigorúbb diétával tudtam csak tartani, állandó éhségérzetekkel, de azért így is sikerült az utóbbi években + 8 kg- t összeszednem, hihetetlenül nehéz fogynom... Persze a hajam is hullik, a bőröm zsíros, kicsit pattanásos. Az endokrinológus az mondta, hogy a tesztoszteronom 0,73 és a cukorszintem is csak 5,4 éhgyomorra és hogy ez nagyon jó. A nőgyógyász pedig újra antibébit irt fel. Az LH 6,63 az FSH 2,46, a koleszterinem is kicsit magas, 6,6, LDI 3,3 HDL 2,5, TG 1,43. a vérnyomásom is picit magasabb átlag 140/90, volt 150 de 130 is a fölső az alsó jóformán mindig 90. A pulzusom is 100 körüli, amit én magasnak tartok. Ön szerint is valószínű a pcos? Ha pcos, az inzulin vizsgalaton mindenképp rezisztenciát kellene kimutatni? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Hölgyem!

        Az PCOS Rotterdamban 2003-ban meghatározott kritériumai a
        következőek:
        1. rendszertelen /ritkább/ menses és vagy anovuláció,
        2. androgéntúltermelés klinikai  vagy laboratóriumi jelei /fokozott
        szőrnövekedés, aknék és  meghatározott hormonértékek/,
        3. a petefészkekben több mint 12 darab, egyenként 2-7 mm-es tüsző;
        jelenléte.
        A fentiekből 2 kritérium megléte esetén már felállítható a PCOS
        diagnózisa, így  az Ön esetében valóban felmerülhet ezen
        megbetegedés diagnózisa (azonban a diagnózishoz hozzátartozik még
        néhány egyéb, hasonló tünetekkel járó megbetegedés kizárása is  pl.
        CAH, stb.).
        Azonban ha endokrinológus szakorvos kizárta a PCOS-t, a
        rendelkezésre álló klinikai leletek ismeretében valószínűleg helyesen
        járt el. A tünetek alapján laikus számára valóban egyértelmű lehet a
        PCOS, azonban a diagnózisnak laboratóriumi és képalkotó kritériumai is
        vannak (pl. Önnek csak 8 cystát írnak le, a kritériumokban több mint 12
        szerepel). Mindenesetre javasolnám a labor (LH, FSH, DHEAS,
        Tesztoszteron, Androsztendion, Inzulin, SHBG, vércukor) és az
        ultrahang vizsgálatok ismétlését, hiszen a diagnózis határai elég
        tágak és fenti értékek idővel változhatnak.
        A PCOS diagnózisához nem szükséges az inzulin rezisztencia
        kimutatása (nem ezen alapszik a diagnózis!), azonban ez az eltérés a
        legtöbb PCOS-ban szenvedő beteg esetében kimutatható, amit a
        betegség terápiájában jól hasznosíthatunk az inzulin rezisztenciát
        csökkentő szerekkel.


        Tisztelettel:  Dr. Balogh Imre endokrinológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 23:16:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó