• PCOS ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! / Úr! Meggyőződésem, hogy PCOS -em van, de hiába járom végig az orvosokat / nőgyógyász, endokrinológus, általános Orvos / eddig senki nem diagnosztizálta. Az Endokrinológus egyenesen leírta, hogy kizárja a pcos-t. Most sikerült elintéznem egy diabetológiai beutalót, ahol megnézik az inzulin szintemet is és szándékomban áll egy belgyógyászt is felkeresni, mivel a tüneteim nagyon aggasztóak. Már tinédzser koromban jelentkezett az erőteljesebb szőrösödés, ami az évek múltával csak fokozódott, az utóbbi egy évben már az arcomon is. Persze a fogamzásgátló ezt azért orvosolta, de már kb. 2 éve nem szedem. Mindig rendszertelen volt a menstruációm, az antibébi időszakon kívül, hónapokat kihagy. Az alhasi szonográffal mindkét petefészkemben kb. 8 cisztát diagnosztizáltak. A súlyommal is mindig gondok voltak, a legszigorúbb diétával tudtam csak tartani, állandó éhségérzetekkel, de azért így is sikerült az utóbbi években + 8 kg- t összeszednem, hihetetlenül nehéz fogynom... Persze a hajam is hullik, a bőröm zsíros, kicsit pattanásos. Az endokrinológus az mondta, hogy a tesztoszteronom 0,73 és a cukorszintem is csak 5,4 éhgyomorra és hogy ez nagyon jó. A nőgyógyász pedig újra antibébit irt fel. Az LH 6,63 az FSH 2,46, a koleszterinem is kicsit magas, 6,6, LDI 3,3 HDL 2,5, TG 1,43. a vérnyomásom is picit magasabb átlag 140/90, volt 150 de 130 is a fölső az alsó jóformán mindig 90. A pulzusom is 100 körüli, amit én magasnak tartok. Ön szerint is valószínű a pcos? Ha pcos, az inzulin vizsgalaton mindenképp rezisztenciát kellene kimutatni? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Hölgyem!

        Az PCOS Rotterdamban 2003-ban meghatározott kritériumai a
        következőek:
        1. rendszertelen /ritkább/ menses és vagy anovuláció,
        2. androgéntúltermelés klinikai  vagy laboratóriumi jelei /fokozott
        szőrnövekedés, aknék és  meghatározott hormonértékek/,
        3. a petefészkekben több mint 12 darab, egyenként 2-7 mm-es tüsző;
        jelenléte.
        A fentiekből 2 kritérium megléte esetén már felállítható a PCOS
        diagnózisa, így  az Ön esetében valóban felmerülhet ezen
        megbetegedés diagnózisa (azonban a diagnózishoz hozzátartozik még
        néhány egyéb, hasonló tünetekkel járó megbetegedés kizárása is  pl.
        CAH, stb.).
        Azonban ha endokrinológus szakorvos kizárta a PCOS-t, a
        rendelkezésre álló klinikai leletek ismeretében valószínűleg helyesen
        járt el. A tünetek alapján laikus számára valóban egyértelmű lehet a
        PCOS, azonban a diagnózisnak laboratóriumi és képalkotó kritériumai is
        vannak (pl. Önnek csak 8 cystát írnak le, a kritériumokban több mint 12
        szerepel). Mindenesetre javasolnám a labor (LH, FSH, DHEAS,
        Tesztoszteron, Androsztendion, Inzulin, SHBG, vércukor) és az
        ultrahang vizsgálatok ismétlését, hiszen a diagnózis határai elég
        tágak és fenti értékek idővel változhatnak.
        A PCOS diagnózisához nem szükséges az inzulin rezisztencia
        kimutatása (nem ezen alapszik a diagnózis!), azonban ez az eltérés a
        legtöbb PCOS-ban szenvedő beteg esetében kimutatható, amit a
        betegség terápiájában jól hasznosíthatunk az inzulin rezisztenciát
        csökkentő szerekkel.


        Tisztelettel:  Dr. Balogh Imre endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 23:16:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: