• Baba elvesztése 17.héten

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy-alulmüködést,melyre azóta is szedem a levothyroxine-t,75 mg-ot.Tüneteim voltak:sikertelen diéta,"gombóc a torokban" érzés.Az akkori vérvétel eredménye tsh 4,2,normál t4 és t3 mellett.Közel 3/4 évvel később,idén nyáron a tsh értéke lement 3,1-re,mely az orvosom szerint már jó.Augusztusban teherbe estem.Mivel külföldön lakunk,a hazalátogatásom alkalmával felkerestem egy otthoni endokrinológust is,akinek elmondtam a tüneteimet,verejtékezés,szapora szivverés,s ő azt mondta,végeztessek terheléses vércukorvizsgálatot,mert inzulinrezisztenciára gyanakszik a pajzsmirigyprobléma hátterében.Akkor még nem tudtam,hogy babát várok.Szeptember végén mentem először nőgyógyászhoz.Emlitettem neki a terheléses vércukor-vizsgálatot,de ő azt mondta,majd elvégezzük a 20.hét után,ahogy szokás.A pajzsmirigy miatt viszont újra elküldött endokrinológushoz,vérvétellel ellenőriztették az értékeket,melyben változás nem történt.Normál t4 és t3,tsh 3,1,tsh receptor ab 17 (ez utóbbi nem tudom,mit jelent).Az utasitása az volt,szedjem tovább a levothyroxine 75 mg-ot,s majd a 6.hónap elején újra ellenőrizzük.Minden rendben volt a terhességemmel,leszámitva az erős hányingert,gyengeséget,napi 4-5-szöri hányást.A 16.hét végén egyik nap pici véres nyákot láttam a papiron vizelet után.Másnap semmit,harmadnap újra egy pici véres nyák.Ezután azonnal mentem az orvosomhoz.Megvizsgált,mindent rendben talált,nyoma sem volt sem vérnek,sem nyáknak.Uh-on minden rendben volt.2 óra múlva ömlött belőlem a vér és elvesztettem a babám.Azt mondták,egyszerüen kilökte a méhem a babát.37 éves vagyok,van két fiam,12 és 4 évesek,velük problémamentes volt a terhesség és a szülés is.Az elvesztett baba kislány volt...Kérdésem,mi történhetett?Milyen kivizsgálások szükségesek?Mikor próbálkozhatok újra babával?Az orvosom szerint 2 hónap múlva és semmilyen vizsgálat nem szükséges,"ennek igy kellett történnie".Létezik,hogy 2 órával előtte nem látta,baj lesz???

        Dr. Pétervári László válasza a vetélés, pajzsmirigy alulműködés témában

        A pajzsmirigy betegségre terhesség alatt is lehet szedni a gyógyszert. A vetélés előre nem látható,annak oka az esetek felében genetikai,de lehet tapadási rendellenesség is,egyéb tényezők is okozhatják. A pajzsmirigy hormon ,cukor anyagcsere vizsgálat tanácsos. Terhesség vállalása szülészeti szempontból várakozás nélkül lehetséges.Jelen esetben előtte belgyógyászati vizsgálata tanácsos.


        Kérdés: 2011. december 07., 18:11; Megválaszolva: 2011. december 11., 23:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: