• Pajzsmirígy alulműködés, szívdobogás, hidegrázás, szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő Ez év elején állapítottak meg nálam pajzsmirigy alulműködést. Ekkor a mért TSHérték 4, 76 volt,(ref. tartomány:o-4,2). Erre írták fel az L-Thyroxint, 50mg-ot naponta. Az esedékes kontroll alkalmával a TSHérték felment 6,24-re, aminek eredménye képpen a háziorvos megemelte a Thyroxin adagot napi 75mg-ra. Ennek eredménye az lett, hogy az ismételt ellenőrzés után a TSH: 0,08-lett. Ez volt májusban, ekkor jutottam el kórházi endokrinológushoz, aki a gyógyszer adagot azonnal lecsökkentette vissza napi 50 mg-ra.Azzal váltunk el, hogy legközelebb találkozunk december 14-én. Eközben azt tapasztalom, hogy gyakran jelentkezik gyakori erős szívdobogás, állandó hidegrázás, rossz közérzet, csillapíthatatlan édesség utáni vágy, szédülések. A decemberi kontrollra felkészülve, 2 nappal ezelőtt megcsináltattam a legfrissebb TSH-ellenőrzést, és ennek eredménye lett .:TSH: 29,74!!!!!, a T3-T4 értékek a ref. tartományon belűl maradtak. Kérdésem: Hogy lehetséges, hogy a gyógyszer szedése mellett ilyen extrém magas lett ez az érték, mi állhat emögött, és mire számíthatok majd a kontroll alkalmával?????!!!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Tisztelt kérdező! Jelenlegi gyógyszeradagja nem elegendő. Természetesen azt feltételezve, hogy ön minden nap, reggel, éhgyomorra beveszi a tablettát. Erre utal a TSH emelkedése. A thyreoiditis ha aktív, okozhat gyógyszerigény növekedést,mivel a pajzsmirigy pusztulása nem áll meg. Mi csak a következményt tudjuk kezelni ennél a betegségnél, az okot nem. Menjen vissza endokrinológusához, beszéljék meg a gyógyszer adagjának módosítását és azoknak a gyógyszereknek a bevételi idejét, amelyeket még szednie kell.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. december 02., 16:37; Megválaszolva: 2011. december 07., 19:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Tänczer Tímea, Metformin szedését javasolta orvosom menstruációs kimaradásaim és IR közeli vércukorszint eredményem miatt. Nehezen állt be, mikor tudom bevenni a Metformint úgy, hogy ne legyek rosszul a nap hátralévő részében....
        Kedves Doktornő! Nekem Bradycardiám és szívdobogásom van, kb 8 hónapja, de nem Kardiológiai eredetű, mint kiderült.(Nincs Pacemakerem) Első körben a Pajzsmirigyre gondoltam, mint olvastam, hogy onnan is jöhet ez a probléma. Pajzsmirigy UH és...
        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! A kérdésem a következő lenne . 20 éves lány vagyok . Sosem voltam hízékony típus , viszont idén április óta feljött rám 18 kg. Emellett nagyon gyakoriak a hangulatingadozásaim ,illetve a menzeszem is 2 hete...
        Tisztelt Doktornő! Kislányom növekedési problémájával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 5,5 éves és 3 éve járunk endokrinológiai szakrendelésre amiatt, hogy a percentilis legalsó görbéje alatt van a magasságát illetően. A 3 év...
        Tisztelt Cím! Vidéken lakom és sajnos minden közelben lévő pajzsmirigy szakorvos szabadságon van, ezért kérném a segítségüket.A múlt heti laborleletem TSH értéke rendkívül alacsony 0,150. 2011 óta szedem az L-Thyroxint, 50mikrogramm/nap...
        Elkezdtem vizesedni, komoly szinten felkar has állandóan puffadtt, vàllam is eltűnt teljesen . Segítséget szeretnék kérni gyógyszer vagy más is szóba jöhet .tavaly pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, de gyógyszert nem írtak fel
        Tisztelt Doktornő! Szeretném véleményét kérni hogy van-e ir-em? Vércukor 0: 5,2mmol/l, 60:4,3 120:3,9 Inzulin: 0:6,8 uIU/l 60:28,6 120: 13,0 29 éves vagyok 176 cm és 76 kg. 3 éve szeretnénk gyermeket, az átjárhatósági mütét nemsokára...
        Cukor terheléses vizsgálat alapján a következőek az értékeim: Vércukor: Éhomi 4,9mmol/l 60perces 8,2mmol/l 120perces 6,1mmol/l Szérum inzulin szint: Éhomi 16 u/ml 60 perces 140 u/ml 120perces 45 u/ml Inzulin rezisztencia fenn áll-e
        Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy 2,9-es tsh érték mennyire számít rossznak 6 hetes terhesen? Terhesség előtt 2,1 volt a tsh, erre nem kaptam hormont. Jelenleg 500 mg Merckformin XR-t szedek inzulinrezisztencia miatt. Endokrinológushoz 2 hét múlva...
        Tisztelt Doktornő! Kérem szíveskedjen segíteni a lelet értelmezésében. UH vezérelt FNAB történt a pajzsmirigy bal lebenyében 26 mm-es göbből. Mikroszkóp alatt HE festett keneteken colloidos, enyhén véres háttérben nagyszámú barna...