• Pajzsmirígy alulműködés, szívdobogás, hidegrázás, szédülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő Ez év elején állapítottak meg nálam pajzsmirigy alulműködést. Ekkor a mért TSHérték 4, 76 volt,(ref. tartomány:o-4,2). Erre írták fel az L-Thyroxint, 50mg-ot naponta. Az esedékes kontroll alkalmával a TSHérték felment 6,24-re, aminek eredménye képpen a háziorvos megemelte a Thyroxin adagot napi 75mg-ra. Ennek eredménye az lett, hogy az ismételt ellenőrzés után a TSH: 0,08-lett. Ez volt májusban, ekkor jutottam el kórházi endokrinológushoz, aki a gyógyszer adagot azonnal lecsökkentette vissza napi 50 mg-ra.Azzal váltunk el, hogy legközelebb találkozunk december 14-én. Eközben azt tapasztalom, hogy gyakran jelentkezik gyakori erős szívdobogás, állandó hidegrázás, rossz közérzet, csillapíthatatlan édesség utáni vágy, szédülések. A decemberi kontrollra felkészülve, 2 nappal ezelőtt megcsináltattam a legfrissebb TSH-ellenőrzést, és ennek eredménye lett .:TSH: 29,74!!!!!, a T3-T4 értékek a ref. tartományon belűl maradtak. Kérdésem: Hogy lehetséges, hogy a gyógyszer szedése mellett ilyen extrém magas lett ez az érték, mi állhat emögött, és mire számíthatok majd a kontroll alkalmával?????!!!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Tisztelt kérdező! Jelenlegi gyógyszeradagja nem elegendő. Természetesen azt feltételezve, hogy ön minden nap, reggel, éhgyomorra beveszi a tablettát. Erre utal a TSH emelkedése. A thyreoiditis ha aktív, okozhat gyógyszerigény növekedést,mivel a pajzsmirigy pusztulása nem áll meg. Mi csak a következményt tudjuk kezelni ennél a betegségnél, az okot nem. Menjen vissza endokrinológusához, beszéljék meg a gyógyszer adagjának módosítását és azoknak a gyógyszereknek a bevételi idejét, amelyeket még szednie kell.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. december 02., 16:37; Megválaszolva: 2011. december 07., 19:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Cím! Vidéken lakom és sajnos minden közelben lévő pajzsmirigy szakorvos szabadságon van, ezért kérném a segítségüket.A múlt heti laborleletem TSH értéke rendkívül alacsony 0,150. 2011 óta szedem az L-Thyroxint, 50mikrogramm/nap...
        Elkezdtem vizesedni, komoly szinten felkar has állandóan puffadtt, vàllam is eltűnt teljesen . Segítséget szeretnék kérni gyógyszer vagy más is szóba jöhet .tavaly pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, de gyógyszert nem írtak fel