• Látens pajzsmirigy alulműködés és teherbeesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lejárt jogosítványomhoz november 10-én laborvizsgálatra kellett mennem, melyben az alábbi „csillagos” eredmények láthatóak: Kálium, szérum: 5,7 (Ref.t.: 3,5-5,1); Összkoleszterin: 5,7 (Ref.t.: <5,2); Totál bilirubin: 21 (Ref.t.: <17); Konjugált bilirubin: 6 (Ref.t.: <5); TSH: 5,64 (Ref.t.: 0,37-4,2). T4 és T3 szabad frakció eredményem határétéken belül van, azaz: T4: 14,13 (Ref.t.: 12-22); T3: 4,53 (Ref.t.: 3,1-6,8). A vérvétel kora reggel történt, éhgyomorra. Háziorvosom a TSH érékem miatt látens pajzsmirigy alulműködés miatt nyaki ultrahangra küldött, melynek eredménye negatív lett, idézem: „A pajzsmirigy mindkét lebenye a normál nagyság alsó határán van, homogén szerkezetű. A pajzsmirigyek szabályosak. A vizsgált nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Vélemény: negatív nyaki ultrahangvizsgálat.” A vizsgálatot végző orvos 6 havonta ellenőrzést javasolt, de miután mondtam, hogy januártól kisbabát szeretnénk, javasolta, hogy a biztonság kedvéért forduljak endokrinológushoz. Kérdésem: Szükséges esetleg valamilyen további teendő? Egyéb megjegyzés: Tüneteim nincsenek, a súlyom 50 kg – magasságom: 168 cm, egészségesen élek és táplálkozom, október 3-a óta Femibion 800 magzatvédő vitamint (jód tartalma: 150 mg) + Eurovit Folsavat szedek. Válaszát hálásan köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! Valóban forduljon endokrinológushoz, ugyanis a terhesség tervezése miatt a látens pajzsmirigy alulműködést kezelni javasolt hormonpótlással.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. november 20., 17:58; Megválaszolva: 2011. november 21., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: