• PCOS és hyphophyzis adenoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik lányom 22 éves. Októberben diagnosztizálták nála a PCOS szindrómát. A bal petefészke duzzadt,ciszták vannak benne. A tesztoszteronja 115.1 ng/dL. Terheléses cukor vizsgálaton az éhgyomri cukor 4,5mmol/l, utána 2 órával 4,9 mmol/l. 3 hónap alatt 6 kg hízott, bőre pattanásos, szőrösödést eddig nem észleltünk. 2-3 óránként eszik és több folyadékot iszik mostanában. A nőgyógyász Dienille fogamzásgátlót írt fel. 1 hónap után volt egy kis menstruációja kb.3 napig. Pajzsmirigyében 4 éve van egy betokosodott 4 mm-es ciszta. Évente hormonvizsgálattal és ultrahanggal ellenőrzik. Kettő összefügg-e egymással? Ha most értéken belül volt a cukra még inzulinrezisztens vagy az lehet később? Ezzel a cukor vizsgálattal az inzulint is nézték vagy csak a cukrát? Meddig kell fogamzásgátlót szednie (amit ő nem igazán szeretne)? Kell-e gluténmentesen táplálkoznia? Összefügg a PCOS-val? A kisebbik lányom 19 éves, neki hipofízis mikroadenomája van. MR:adenohypophysis bal lebenyében egy kb.3mm-es körülírtabb góc van, mely a k.anyagot csak fáziskésésben vette fel és a késői posztkontrasztos képeken is a környezettől elkülöníthetően jelszegényebb maradt. A jobb oldali hypophysis lebeny normális nagyságú. A nőgyógyászati hüvelyi ultrahangon: norm.uterus. Nyh.:7 mm. Jobb ov. 33*24 mm. Bal ov.42*26 mm. Mko.ov-ban számos 7-8 mm-es tüsző látható. Prolaktin: 50,4 ng/mL (2010. október). Március óta szed napi 1 tbl. Bromocriptint. Prolaktin: 2011.junius 10.6 ng/mL. A menstruáció kb.3 heteket szokott késni, így kb.2 havonta jön meg neki. A vérzés mennyisége az átlagostól jóval kevesebb és 3-4 napig tart. Az első nap rosszullétekkel küzd, erős görcsökkel, enyhe hányingerrel. Két menstruáció között többször fáj a feje (szúrós fájdalom). Időnként mintha a szíve szúrna vagy zsibbadnának a végtagjai. Mit tehetnénk, hogy a rosszullétei csökkenjenek? Meddig kell szednie a gyógyszert? Mindkét lányomnál érdekelne, hogy mennyire kell hosszútávon gondolkodnunk a betegségükkel kapcsolatban?

        Dr. Pétervári László válasza a PCO témában

        1.A kettő összefügghet.A pajzsmirigy kezelését belgyógyász-endokrinológussal kell megbeszélni. A fogamzásgátló szedése is segíthet,hormon mennyiséget csökkenti.Az insulin mennyisége laborvizsgálattal meghatározható,a cukor értékei jók. Gyógyszer szedése minimum 6 hóig tanácsos.Gluténmentesen nem kell táplálkoznia,az egy felszívódási probléma. 2.A hipofízis adenoma a belső elválasztású hormonok működését befolyásolja.Ez egy összefüggő rendszer,melykor egymás működésére a termelt mennyiség érzékelésével hatással vannak.A menstruációs panaszok hátterében ok lehet. Gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. november 14., 19:26; Megválaszolva: 2011. november 15., 14:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...