• Emésztőszervi problémával várandósság?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A párommal gyermeket tervezünk, de szeretnénk tudni, milyen veszélyekkel járhat a terhesség a baba és a saját egészségem szempontjából. Emésztőrendszeri problémákkal küzködök, IBS, Chron, és a gyomorsav is magas. Ezekre gyógyszereket nem szedek. Hogyan lehet megelőzni a várandósság alatt felmerülő problémákat? Kezdjek gyógyszeres kezelésbe? Vagy elég az étkezési szokások megváltoztatása? Speciális diéták? Hogyan lehet ezekhez hozzájutni? Milyen mértékben csökkenthetők a kockázati tényezők? Igaz az, hogy ilyen betegek esetében a várandósság alatt bélelzáródás is bekövetkezhet? Köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a terhesség, Chron-betegség, IBS témában

        A bélelzáródás kockázata nincs összefüggésben a terhességgel. Alapszabályként jelenleg úgy tartjuk, hogy a teherbe esés idején alkalmazott terápiát kell folytatni, ha az nem egyértelműek káros a magzatra. Ha jelenleg panaszmentes a gyomor-bélrendszeri betegségek tekintetében, akkor nem tartanék indokoltnak pont a tervezett terhesség előtt gyógyszeres terápiát indítani. Speciális diéta tekintetében a pre- és probiotikumok kúraszerű fogyasztása mellett esetleg specialis, Crohn betegek számára javasolt tápszer kiegészítés jöhet szóba (Modulen IBD).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. október 25., 20:00; Megválaszolva: 2011. október 26., 23:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: