• Laktóz intolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavaly novemberben kezdődtek az emésztési panaszaim. Akkor egy hétig tartó székrekedésem volt, amivel sebésznél kötöttem ki, de glicerines kúppal, és keserű sóval, sikerült székelnem. Utána egy-két hónapig komolyabb panaszaim nem voltak. Aztán keményebb széklet ürítése esetén előfordult, hogy a papír véres lett. Áprilisban egyik alkalommal több vér is ürült (friss, piros vér a széklet felszínén), ekkor a körzeti orvosom beutalt az egyik kórház sebészetére, ahol megvizsgáltak, és mivel nem találtak semmit, leküldtek a sürgősségire, és onnan elküldtek különféle vizsgálatokra (nőgyógyászat, urológia, hasi UH, vérvétel, vizeletvizsgálat), de sehol nem találtak semmit. A zárójelentésre/leletre az került rá, hogy a vérzést valószínűleg a kemény széklet okozza. Szerencsére vérzés azóta sem jelentkezett (odafigyelek a napi folyadék bevitelre és ezáltal már nem székelek nagyon keményet), de az emésztésem továbbra sem volt/van rendben. Úgyhogy a körzeti orvosom végre beutalt gastroenterológiára, ahol ma kiderült, hogy laktóz intoleráns vagyok (H2 kilégzéses teszt). Gyanítottam, hogy valami ilyesmi lesz, mivel a hidegen elfogyasztott tejtől, vagy a hideg tejjel fogyasztott corn flakes-től gyakran ment a hasam vagy felfújódtam, fájtak a beleim. A családban előfordult hasonló jellegű betegség, mivel a nagymamám és a az Ő édesapja is hasonló panaszokkal küzdött, de mindhármunknak csak a tisztán, főzetlenül elfogyasztott tejtől voltak/vannak hasmenéses problémák. (Ők ezzel nem fordultak orvoshoz, szóval nem tudom, hogy laktóz intolerancia okozta-e a panaszokat, csak azért írom le, mert ha jól tudom, ez a betegség öröklődő lehet). Például a főzelékektől vagy a spagettin lévő sajttól soha nem voltak problémáim, és ezeket nem igazán szeretném megvonni magamtól. A kérdésem az lenne, hogy a laktóz intolerancia egyénenként változó-e és kitapasztalhatom-e magamnak, hogy mi az, amit még fogyaszthatok (Lactase rágótabletta nélkül is), vagy ha akár főzeléket, akár a spagettin levő sajtot elfogyasztom most már mindig el kell fogyasztanom egy rágótablettát? Még hátra van egy vastagbél-tükrözés, hogy a további bél-rendellenességek kizárhatóak legyenek. Ja, és még egy kérdés, hogy így 21 évesen elképzelhető, hogy a stressz váltotta ki a laktóz intoleranciát nálam? (Mert amúgy sem voltam/vagyok egy nagy tej fogyasztó.)

        Dr. Plósz János válasza a laktóz intolerancia témában

        A laktóz intolerancia nagyon gyakori jelenség, a kor előrehaladtával minden emberben egyre kevesebb laktáz-enzim termelődik és ha ez már nem elég a bevitt laktóz lebontására, ekkor tapasztalható a hasmenés, a haspuffadás. Annak mértéke, hogy ki mennyi laktózt bír még megemészetni, egyénenként változó, a kor előrehaladtával csökken. A savanyított tejtermékek (kefír, sajtok) lényegesen kevesebb laktózt tartalmaznak, általában nem okoznak panaszt. A stressz nagyon sok betegség kialakulását provokálja, de a laktóz intoleranciában nincs szerepe.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. október 24., 19:05; Megválaszolva: 2011. október 25., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: