• Gigantizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/ Úr! Kislányom 5 éves, teljesen átlagos súllyal és hosszal született ( 3040g, 54 cm), egy éves korára 80 cm lett már ekkor is nagyobb volt a vele egykorú gyerekeknél, de még nem olyan mértékben mint utána. Egy és két éves kora között még nőtt 20 cm- t tehát két évesen már 100 cm volt! A következő pár évben már nem nőtt ilyen sokat egyszerre, de azért sokkal nagyobb a többieknél. Most 5 évesen 130 cm ( 26 kg). Eddig nem nagyon aggódtam a magassága miatt hiszen én sem vagyok alacsony ( 176 cm) és az apukája is magas (188 cm), de az utóbbi időben más dolgokat is észrevettem a picinek nem mondható kislányomon. Nagyon el kezdett erősödni a szőrzete ( lábán karján főleg) és gyakran büdös izzadságszagú. Ezekből a tünetekből gondoltam hogy valami hormonális zavara lehet és elkezdtem kutatni az interneten hova is vigyem kivizsgálásra és akkor bukkantam a gigantizmusra. A többi tünet nem jelentkezik nála ( hogy előrehajtja a fejét, hordómellkas, alvászavar stb.), bár mozgása esetlen. Szeretném megkérdezni hogy, lehet ez gigantizmus vagy még ez nem akkora méretkülönbség, és tanácsot kérni hogy hova vigyem kivizsgálásra. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a endokrin témában

        Kedves Kérdező! A gyermeket gyermek endokrinológiára javasolt elvinni vizsgálatra. A gyermek endokrinológiai szakrendelésre a háziorvosa fog tudni beutalót adni.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. október 22., 23:55; Megválaszolva: 2011. október 24., 13:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: