• Aranyér vagy súlyosabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, ami számomra elég kellemetlen, és intim. A nyáron tapasztaltam először a dolgot, de már korábban is volt aranyeres tünetem (kitüremkedés a végbél nyilas körül, még 17-19 éves koromban). Nincsenek fájdalmaim, súlyom állandó, nem fogytam és étvágyam remek, nem iszom. Mostanság éjszaka viszket a végbélnyílásom. Illetve havi rendszerességgel, székelés után (normál széklet nem kemény) vérzést tapasztalok, a wc papír véres (sötét bordó, tehát nem friss vér), mikor kevésbé mikor jobban. Ez eltart 1-2 napig, aztán megszűnik, majd 3-4 hét múlva megint előfordul. Néha Mastu kúpot használok, és akkor még hamarabb elmúlik. Kezdek félni, hogy ez komolyabb baj is lehet, de a vizsgálattól is tartom. Tudni kell rólam, hogy munkám, és tanulmányaim miatt napi szinten legalább 12-13 órát is ülök, ami nem jó én is érzem, már hátamon is. Illetve sokszor stresszesek a minden napjaim is. Gondolom ez is közre játszhat a dologban. Lehet ez komolyabb betegség? Vagy ez aranyér és a sok ülés miatt, havonta kitisztul a felgyülemlett vér? Mit kellene tennem? Köszönöm a választ előre is.

        Dr. Boros Miklós válasza a aranyér témában

        Tisztelt Kérdező! Az életmódja hajlamosítja az aranyeres panaszok kialakulására. Első lépésben minden nap mozogjon legalább fél órát. Fogyasszon több növényi rostot és alkalmazzon probiotikus kúrát. Minden széklet után vegyen ülőfürdőt vagy zuhanyozzon le. Kerülje a fűszeres és zsíros ételeket. Panaszos időszakban a krém alkalmazása helyes. Mivel a hajlamosító dolgok jól ismertek, először ezeken változtasson. Amennyiben ez sem teszi panaszmentessé, első lépés egy fizikális vizsgálat a háziorvosnál.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. október 20., 14:45; Megválaszolva: 2011. október 21., 10:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: