• Miért fáj a hasam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Nem tudom, hogy így látatlanban tud-e segíteni, ezért megpróbálom részletesen leírni a problémám. Gyermekkorom óta nagyon hasfájós vagyok. A hasam bal oldala, illetve a szegycsontnál szokott a fájdalom jelentkezni, ami görcsös, szúró is esetenként. Ritkán megesik (talán félévente), hogy a bal oldalon (alhasi tájék) annyira nagy a fájdalom, hogy nem tudok kiegyenesedni, aztán pár óra és elmúlik. Az egyik ilyen alkalom után elmentem egy ultrahangos felvételre (kb. 10 éve), de nem mutatott ki semmi rendellenesett, sőt, mikor orvosnál vagyok mindig kivizsgáltatom, de semmi. Gyakran nyomásra fáj a bal oldalam (pl bal oldalamon fekszem), ami kisugárzik a jobb oldalra is. Nagyobb étkezés után igen gyakori a hasgörcs, amit az illemhely követ, ezért nem is eszem magam tele. Megesik a hasmenés, étkezés után. A fájdalmak rendszertelenül jönnek, és mindig más helyen. Van hogy (bal oldali) bordám alatt, alhasi tájék, vagy szegycsont. Az étkezésem rendszertelen, viszont mozgok. Megpróbáltam már a legtöbb reklámozott gyógyszert, de a fájdalom ugyanúgy jelentkezik. Akár ételtől, akár italtól, akár csak úgy magában, és ez azóta van, amióta az eszemet tudom. Stresszes vagyok, viszont ez gyerekként nem hinném, hogy amiatt lett volna. Válaszát köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        Az évtizedek óta fennálló, lényegében nem változó panaszok, életkora, illetve a panaszok jellege irritabilis bél szindroma mellett szól. Ez esetben szervi eltérést nem tudunk kimutatni, a panaszt a bél fokozott motilitása illetve a bélbeidegzés fokozott érzékenysége okozza. Terápiásan a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a rendszeres testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása javasolható, gyógyszeresen Dicetel tabl. 2x2 dózisban való szedése ajánlott. A lisztérzékenységet azonban mindenképp érdemes kizárni (vérvétel során).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. október 17., 16:24; Megválaszolva: 2011. október 18., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: