• Cöliákia laboreredmény véleménykérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azt szeretném kérdezni,hogy 1 hete megállapították a fiamnak( 13 éves),hogy laktózérzékeny és azóta tartjuk a laktózmentes diétát is. Vettek vért is tőle ,hogy a lisztérzékenységét is megnézzék és az IGA eredmény negatív lett 173( 70-400ig norm) de a Transglut IGA 20,8 lett ami pozitív . Akkor már biztos ,hogy lisztérzékenységről lehet szó? Amióta kijöttünk a kórházból és tartjuk a laktózdiétát megnőtt az étvágy és nem panaszkodik se puffadásra se görcsökre a fiam pedig sok lisztes dolgot eszik. Most egy genetikai vérvizsgálatra hívták be jövőhétre ebből pontosabban meg tudják esetleg mondani? Tükrözni nem akarják mert az orrán az orrsövényferd. miatt nehezen kap levegőt és nagy az orrmandulája is bár bajunk soha nincs vele. Várom válaszát Tistelettel: Kovácsné Kriszta

        Dr. Plósz János válasza a lisztérzékenység témában

        Bár azt nem tudom, hogy milyen genetikai vizsgálatra készülnek, ez alapján (HLA-DQ2 vagy DQ8 hordozás) csak a hajlam mértéke adható meg, ez alapján glutenmentes diétát bevezetni nem szabad. A IgA alapú tesztek IgA-hiány esetén álnegatív eredményt adhatnak, így ha az IgG teszt pozitív, valószínű a coeliakia diagnózisa. A végső döntést pont ilyen kétes esetben adhatja a vékonybél-biopszia (ez altatásban is megoldható, nem jelent különösebb technikai kihívást).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. október 14., 15:53; Megválaszolva: 2011. október 17., 14:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: