• Pancreatopathia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr Plósz János, A testvérem nevében tenném fel a kérdésemet. Ő több hónapja tartó, heti kb. két-három napon jelentkező hasmenéssel keresett fel egy gastroenterológus szakorvost. Ő elvégzett tejcukor érzékenységi tesztet, teljes vérképet kért és végett keményítő terheléses tesztet is. A tejcukor érzékenység, bár jelentkezett hasmenés, mégis negatív lett. A teljes vérképből csupán enyhén emelkedett koleszterin és szintén picit magasabb bilirubin érték derült ki. A keményítő terhelés eredménye a következő lett: glukóz: 4.8 mmol/L, 60 perces glucose 4.9 mmol/L, 90 perces glucose 4.7 mmol/l, 120 perces glucose 4.6mmol/L. Ebből a szakorvos a pancreatopathia diagnózist állította fel. Étkezés közbeni Mezym forte szedését és pancreas diétát javasolt és hogy vegye nagyon komolyan a betegséget. A háziorvos ugyan ezen adatok alapján azt mondta, hogy ezek teljesen normális értékek. Nem tudjuk, hogy most ténylegesen van-e hasnyálmirigy problémája vagy nincs. Olvastam, hogy jellegzetes tünet az övszerű hasi fájdalom is, ami nála soha nem jelentkezett és a túlzott alkoholfogyasztás sem áll fenn. A kérdésem lenne, hogy a Doktor úr véleménye szerint a megadott adatok alapján fennáll-e a hasnyálmirigy bántalom? Köszönöm válaszát,

        Dr. Plósz János válasza a hasnyálmirigy témában

        Nem egyszerű a történet, első körben a keményítő-felszívódási teszt akkor pozitív, ha nem emelkedik a vizsgálat alatt a vércukor-érték, tehát az eredmény pozitív (annak ellenére, hogy normál vércukor-értékeket mértek). A keményítő terheléses teszt (és a funkcionális testek többsége) nem alkalmas hasnyálmirigy-elégtelenség diagnosztizálására ( a keményítő lebontása már a szájüregben, a nyállal megkezdődik, ennek lebontása szorul legkevésbé a hasnyálmirigy termelte enzimekre). Ez alapján nem hasnyálmirigy-elégtelenségben, hanem felszívódási zavarban érdemes gondolkodni, lisztérzékenység irányába vizsgálódni. Ha laktóz fogyasztását követően panaszai vannak, én a teszt negativitása ellenére laktóz-intoleránsnak tartanám.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. október 14., 12:29; Megválaszolva: 2011. október 17., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: