• Hasnyálmirigy gyulladás vagy májbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Egy éve egy vírusos hasmenés után már közel egy éve folyamatos (kisebb megszakításokkal)tompa alhasi baloldali fájdalmam van. (inkább kellemetlen mint fájó). Jeleztem a háziorvosnak, aki elküldött sebészetre illetve ultrahangra. (negatív). Mivel nem múlt el további vizsgálatok következtek: széklet vizsgálat (vírus, baktérium, gomba vizsgálat) negatív. Fél év után végre elküldtek vérvételre és ott kiderült hogy az AST értékem magas: 609. Rögtön antibiotikum és újabb vérvizsgálat következett: ott sikeresen lehagyták az AST, de kiderült hogy a alfa-amiláz magasabb: 124. Újabb vérvétel: alfa-amiláz: 174 ; lipáz: 137. Kaptam homeopátitát iris - versicolor majd jött az újabb vérvétel: lipáz: 192; amiláz 184...Sürgősségel beküldtek az SZTK-ba gasztroenterológiára, ultrahangra illetve sebészetre. Ultrahang, röntgen negatív, sebészeten sem tapogattak ki semmi eltérést. A sebész javasolt hasi CT vizsgálatot. Az előző vérvételt követően 6 napra újabb vérvétel: alfa - amiláz: 98, lipáz 43 !!! Mi az oka az ilyen nagy ingadozásnak_? vagy lehet pontatlan/rossz az eredmény? Itt a bilirubin értékeim voltak magasak: direkt: 4.9 (3,4 a norm.); indirekt 26,8 (17,6 a norm.) illetve a vizelet alfa-amiláz érték 706 (norm.: 400). Telefonon beszéltem a gasztroenterológussal aki a vizsgálatokat kérte, de azt mondta az értékek normalizálódtak egyeztessünk időpontot a következő napokban és megbeszéljük a további teendőket. Említettem hogy a sebész mindenféleképpen hasi CT -t javasol, erre azt mondta, hogy ha javasolja majd akkor a sebész elküld...igazából még vissza sem hívtak, pedig 2 napja sürgősséggel rohantam be. Ma a székletem sárgás/barna/szürke volt...ez utalhat a bilirubin ra.... Mi állhat a háttérben? hasnyálmirigy gyulladás, vagy máj, epe? Köszönöm előre is!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasnyálmirigy témában

        Kedves Kérdező! Véleményem szerint akut hasnyálmirigy gyulladása zajlott, ami már meggyógyult. A hasi CT-vizsgálattal egyetértek.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. szeptember 29., 12:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: