• IBS vagy aranyér

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Elmentem a háziorvoshoz is, aki szintén IBS-re gyanakodott, és adott egy Motilium nevű tablettát. Hétfőn tudok hozzá visszamenni, de a tüneteim azóta kicsit rosszabbodtak. Az egész hasamat kínzó bélgörcsök megszűntek, most fent, a rekeszizom alatt fáj és görcsöl be néha. Pár pillanat az egész, de olyan erős, hogy leizzadok. Vettem be Nospát, de nem nagyon használ. A fájdalom össze-vissza jön, de reggeli után pl. azonnal éreztem. Közben WC-re is kell járnom, ha sikerül, (akkor is, ha csak levegő távozik) kicsit jobb lesz, de nem véglegesen. A székletem most már nagyon lágy, egyszerre csak kevés ürül és világosbarnás-sárgás színű lágy. Néha éjszaka is felébredtem a fájdalomra, olyankor pl. mikor megfordultam, és egy pillanatig éles fájdalmat éreztem. Ilyen hasfájásom még soha nem volt, ezért kicsit aggódom, mi lehet ez. Az IBS is produkál ilyen tüneteket? Köszönettel: Anita A Doktor Úr válasza: Az IBS-t a stressz egyértelműen rontja, a leírt tünetek ennek megfelelhetnek. A gyakori erőlködéssel járó székürítés elősegítheti aranyér-betegség kialakulását. 1 év alatt nagy baj nem alakulhatott ki, de aranyeresség vagy végbélnyálkahártya-repedés igen. Javaslom fogyasszon pre- és probiotikumot (Progaszto825), egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan és próbálja meg a mindennapi stresszt megfelelően feldolgozni. Előző kérdésem: Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly júliusban emésztőszervi panaszaim miatt vizsgálatokon vettem részt. Megálapították, hogy refluxom van oesophagitissel és rekeszsérvem, a colonoskópia vizsgálat pedig negatív lett, mindössze a rectum nyálkahártyájánál állapították meg, hogy kissé érdúsabb. A biopsia is negatív lett. A vizsgálatok után megszületett a diagnózis: IBS-em van. Gyógyszert nem kaptam, de megpróbálok figyelni az étkezésre (ez nehéz, mert nagyon válogatós vagyok, sok dolgot nem szeretek) és mozgok is. A tüneteim enyhültek, ám most visszatértek (nem állítom, hogy nem stresszelek munkahelyi dolgok miatt, nem tudom, ez befolyásolja-e a betegség állapotát). Az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy bélgörcsök kínoznak, ilyenkor egymás után többször kell wc-re mennem, mindannyiszor fájdalmak közepette sikerül produkálnom, nem keveset. Nem igazán hasmenésem van, de a vége felé már igen és a széklet lágyabb. Egy-egy ilyen eset után egy-két napig nem is kell wc-re mennem, vagy ha igen, igen csekély mennyiség jön ki belőlem. Ami viszont megrémisztett, hogy egy hete pont egy ilyen "roham" után a végén már nyák ürült, ami kicsit véres volt, piros vér volt benne, de kevés. Kicsit fájt is az alsó részen, a végbél felett belül wc-zés közben, és néha úgy érzem, pont ott az a rész a gátja a normális székelésnek. Olyan érzésem volt, még kellene, de nem tudtam. Aztán fél óra múlva újra, meg újra mentem. Utána jobb volt, két napig semmi, de ma újra kis csikarással háromszor is voltam rövid idő alatt wc-én, és megint volt, hogy egy-két nyákban kis vért láttam. Ettől nagyon megijedtem. Létezik az, hogy ha egy éve nem találtak semmit a kolonoszkópia vizsgálaton, akkor mostanra kialakult valami nagy baj? Egyébként augusztusban voltam nőgyógyászati ultrahangon, nem nőgyógyásznál, hanem radiológusnál, aki a vékonybelet és a húgyutakat is megvizsgálta akkor és megállapította, hogy a krónikus vékonybélgyulladás van fokozott nyákképződéssel, mérsékelt hugyhójaghurut jeleit találta és az uterus is krónikusan gyulladt... A tüneteim lehetnek az IBS tünetei? vagy ez aranyér? esetleg valami sokkal súlyosabb dolog? Köszönettel: Anita

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        Az eddig meglévő IBS-ét ronthatja egy gyomor-bélhurut. Az eddigiek mellé érdemes lehet széklettenyésztést (bakter és parazita is) végeztetni. A pre- és probiotikum mellé megpróbálható Dicetel tabletta szedése (2x2 dózisban).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 23., 11:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 24., 21:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó