• Gyakori székelés.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb. 1 éve a napi székelésem eléggé megváltozott. Ez alatt azt értem, hogy iskolába indulás előtt 3-4x székelek, hol kevesebbet hol többet, én úgy érzem, hogy egy kicsit sok, de még ez mindig nem a teljes, hiszen amikor beérek iskolába gyakorlatilag 1-2 óra múlva ott is rám jön és muszáj elmennem, hiszen nem akarom, hogy órák alatt esetleg ki keljen mennem vagy erős hasi hangok jelentkezzenek. A széklet az esetek nagy részében lágyabb és elég sokszor van hasmenésem is. Voltam kivizsgálásokon is, kérdezték, hogy nem vagyok-e ideges, de az idegesség csak ebből fakad, hogy egy nap "megúszom-e" 1 vagy 2 székeléssel az iskolában. A vizsgálatokon azt is kiderítették, hogy a beleim meteorisztikusak. A táplálkozással többféleképpen próbálkoztam, én úgy tapasztaltam, hogy nem sok köze van hozzá. A folyadék bevitel, mint tudjuk fontos, de már nem merek napi 1 liternél többet inni, mert másnap hasmenésbe torkollik. Elég gyakran veszek be széntablettát, nem segít mindig, de kicsit megnyugodok tőle és nem annyira vészes a székelés. 1,5 éve aranyér problémák is jelentkeztek, de ezzel már nagyjából "megbarátkoztam" noha heti 1-2 alkalommal vérzik. Remélem tud segíteni vagy tanácsot adni. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a gyakori székelés témában

        Első körben azt kell kideríteni, van-e szervi eltérés vagy nincs (labor, hasi ultrahang, széklettenyésztések, vastagbél-tükrözés). Ha minden lelet negatív, akkor tartható az állapot irritábilis bél szindrómának (az idegességnek megfelelő gyomor-bélrendszeri kórkép).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 20., 21:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 08:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: