• Hirtelen hányinger - pszichés vagy organikus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány éve furcsa tünettel (?) kell együtt élnem. Mindenféle előzmény nélkül hirtelen hányinger-szerű jelenség tör rám, úgy érzem, hogy "felrobban" és melegség önti el a mellkasom, a gyomrom a torkomban van. Ez a jelenség szinte napszaktól, előzőleg, vagy éppen elfogyasztott ételek milyenségétől, mennyiségétől teljesen független. Nem tudom a stressz rovására sem írni, nem mondanám, hogy "gyomorideg", vagy ilyesmi. Egy időben azt gondoltam, hogy valamiféle pánik-tünet lehet, mert általában nagyobb áruházakban, nagy tömegben jött rám, de azóta már tényleg szinte bárhol előfordul. Rettentő kellemetlen, mert sosem tudom, hogy csak hányingerem lesz, vagy valóban hányni is fogok? Érdemes lenne-e esetleg egy gyomortükrözésre elmennem? Ismeretségi körömben volt már hasonló tünetekkel rendelkező; a végső diagnózis lisztérzékenység lett ... Köszönöm válaszukat!

        Dr. Plósz János válasza a hányinger témában

        A lisztérzékenység egy vérvétel segítségével kizárható vagy megerősíthető. Ha nincs társuló, riasztó tünet (hányás, vérzés, súlyvesztés, éjszakai ágynyugalmat megzavaró tünet, egyenesági rokonok közötti gyomor-bélrendszeri rosszindulatú folyamat), akkor elégséges egy labor és hasi ultrahang vizsgálat. Ha ezek negatívak, érdemes pszichés és hormonális oldalról is megvizsgálni a panaszt (esetleg carcinoid szindróma lehetősége). A gyomortükrözés is szóba jöhet későbbiekben, de jelenleg tükrözés során diagnosztizálható betegséget, ami ilyen tüneteket mutat, nem tudok Önnek mondani.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 20., 12:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 15:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: