• Vérvétel- magas GOT, GPT érték.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, A legutóbbi (idén szeptember) vérvétel alapján a GOT értékem 41 U/l, a GPT 88 U/l volt. Az azt megelőző vérvételnél (idén március) 31 ill. 69 volt ez a két érték. A márciusi vérvételt követően a hasi UH vizsgálat nagyjából negatív, epe: kő és gyulladás mentes átlagos folyadék tartalmú. Máj: nem nagyobb, gócos eltérés nem látható, reflectivitása jelzetten fokozottabb. Vese: bal vese 2,6mm kehelyvégkő, pyelon kissé tágabb. üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. A GPT értékem általában mindig magasabb volt a kelleténél, rendszeresen nem fogyasztok alkoholt, és gyógyszert sem szedek. Ön szerint mi okozhatja a magas értékeket, illetve javasol-e valamilyen vizsgálatot? Köszönettel: B. D.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a GOT, GPT témában

        Kedves Kérdező! Igen, mindenképpen szükségesek vizsgálatok, elsősorban a különböző májgyulladásokat okozó vírusokat kell megnézni. Az A, B és C tipusú hepatitis mellett a CMV, EBV vírusok is okozhatnak eltéréseket a májenzimekben. HBsAg, a-HBc, a-HBs, a-HCV, a-HCA, CMV, EBV vizsgálat tisztázhatja az okot, ha ez mind negatív, autoimmun irányba is érdemes kiterjeszteni a vizsgálatokat. Mindamellett érdemes átgondolni a következőket: van olyan enzimhiány a májban (lassú acetilálók), ami a májat különösen érzékennyé teszi alkohol határára, a szokásosnál sokkal kisebb mennyiségű alkohol is tud ezeknél az embereknél májártalmat létrehozni. Az élelmiszerekben számos tartósítószer és adalékanyag van, ami a gyógyszerekhez hasonlóan tudja károsítani a májat. Létezik egy Gilbert szindrómának nevezett kórkép is, ami veleszületett enzimhiány szintén, ami maga is okozhat enzimemelkedést. A legtöbb vizsgálatot háziorvosa meg tudja csináltatni, ezek eredményétől függően hepatológiai szakrendelésre kellene beutalót kapnia. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. szeptember 12., 13:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 01:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: