• Miért nem vettek a gyomromból is szövettani mintát?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm eddigi válaszait. Már csak egy kérdésem maradt, amit az előzőekben elfelejtettem feltenni. Az előző leleteim alapján a gyomromból vett minta 2009-es kórszövettani képe: chronicus antrum gastritis vékonybél typúsú intestinalizatióval, a nyelőcsővemből származó minta pedig: Barrett oseoph. mutatott. Most 2011-ben a doktornő csak a nyelőcsövemből vett 4 mintát, melynek eredményeképpen eltűnt a Barrett. Ez jó! De, azt nem értem, hogy a gyomromból miért nem vett mintát a doktornő, hiszen Ön is azt írta, hogy egy intestinalis metaplázia miatt rendszeres kontrollra van szükség. Kérdésem: Miért nem vett most mintát a gyomromból az orvosom, miért csak a nyelőcsövemből? Nem lesz ennek következménye (gyomorrák)? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: H:Margit

        Dr. Plósz János válasza a krónikus gasztritisz témában

        Valószínűleg a gyomor endoscopos képe rendben volt és nem láttak körülírt elváltozást. A szövettani minta elmaradásának nem lesz gyomorrák a következménye ( a folyamat kialakulása 5-10 évet vesz igénybe és szabad szemmel látható jelei is kialakulnak). Legközelebbi kontroll során érdemes megemlíteni ezt az eltérést is a vizsgálónak.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 10., 14:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 09:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: