• Gyomorból vett mintavétel mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Két kéréssel fordulok Önhöz -Kérem, szíveskedjen lefordítani a 2011. 08.29.-i kórszövettani leletemet (gyomortükrözés mintavétel), mely a következő: A biopsziák mikroszkópos vizsgálata során muscularis mucosaet részben tartalmazó nyálkahártya részletek figyelhetőek meg. A szövetminták többségét többrétegű laphámfelszín borítja, melynek folytatásaként gyomornyálkahártyai felszín figyelhető meg. A strómaállomány területében corpus típusú gyomornyálkahártya mirigyátmetszetek nagyobb csopotrjai mutatkoznak fő és fedősejtekkel. Intestinalis metaplasiára, dysplasiára utaló szöveti jelek nem láthatók. A strómaállományt mérsékelt fokú lymphocytás, plasmasejtes gyulladásos beszűrődés szövi át. Diagnózis: Corpus típusú gyomornyálkahártya heterotopia a nyelőcső biopszia anyagában. Intestinalis metaplasiára utaló szöveti jelek nem láthatók. A kezelőorvosom még kézzel ráírta a leletemre, hogy nem Barrett! -A másik kérdésem: 2004 óta van ez a betegségem. A mostani a 4. gyomortükrözésem. 2004. szövettani lelet diagnózisa: chronicus gastr. aktivitással, intestinalisatioval, Hp+ 2007. szövettani lelet diagnózisa: Cronicus superficialis Hp negatív antrum gastritis, intestinalis metaplasia 2009. szövettani lelet diagnózisa: Barrett oesophagus, chronicus antrum gastritis vékonybél typusú intestinalisatioval, HP- Az Ön véleménye szerint javult az állapotom ??? (Hiszen az eddig diagnosztizált Int.metaplasia, Barrett nyelőcső már nincs.) Lehetséges ezekből meggyógyulni? (Bár 7 év óta szedem folyamatosan a Pariett 2x1, Domperidon 3x1, és Venter gran.-ot) Válaszát, fáradozását, segítségét nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: H.Margit

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelőcső szövettan, gastritis témában

        A Barrett-nyelőcsőnek megfelelő szövettani kép tényleg eltűnt, ez jó jel, mert sokkal kisebb a nyelőcsőrák kialakulásának rizikója. A Helicobacter fertőzéstől való mentesség szintén kedvező faktor, azonban az intestinalis metaplasia (vékonybél típusú sejtek) megjelenése miatt javasolt a rendszeres ellenörzés.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 07., 16:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 10., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: