• Lipáz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Nő! Nekem vékonybélgyulladást, és vastagbélgyulladást állapítottak meg aleszálló ágnál 3d ultrahangon pár hónapja. Elmentem gasztroenterológushoz, aki elküldött hasi ct-re valamint vérvételre.A vérvételi eredmény során láttam csillagot a lipáznál, ami 97-es érték volt (pontosan 970000U/I) rákérdeztem, az aszisztens nem mondott evvel kapcsolatban semmit, mitől van és mit kell csinálni evvel. Nem értem... A hasi ct-n nem láttak gyulladást, viszont mivel időszakosan visszatérő alhasi panaszaim vannak lesz vastagbéltükrözésem pár hét múlva. Ez a lipáz érték eléggé nyomaszt. Köszönöm válaszát.

        Dr. Laki András válasza a bélgyulladás témában

        Tisztelt Kérdező! A vér (szérum) lipáz enzim normális értéke a laboratóriumok által használt módszerek szerint igen változó. A laborleletekben szokták közölni az adott laboratóriumban használt határértékeket, így bizonyára az Ön leletében is megtalálhatók. A lipáz elsősorban a hasnyálmirigy különböző betegségeiben, különösen heveny hasnyálmirigy gyulladás esetén, továbbá zsírszövetet érintő sérülések és - természetesen, egyéb meglévő eltérések és tünetek esetén - súlyos veseelégtelenség mellett emelkedhet a normális érték néhányszorosára. A felső határértékek a talált források szerint a módszertől függően 65-240 nemzetközi egység (IU)/liter között mozognak. A levelében szereplő "pontosan" 970000 U/l ehhez képest olyan magas értéket jelentene, ami szerintem nem értelmezhető, inkább elképzelhető a 97-es érték, ami az adott laboratóriumban magasabbnak számít a normális felső szintjénél. Szerintem az asszisztenseknek nem is feladatuk a leletek magyarázata a betegek számára, ez a kezelőorvos hatásköre. A hasi CT vizsgálat eléggé érzékeny a belek gyulladásos falmegvastagodásainak kimutatásában, így valószínűleg nincs komoly, falmegvastagodással járó bélgyulladása. Esetleges nyálkahártya-eltérések megítélésére azonban sem a CT, sem az ultrahang nem alkalmas. Így ha visszatérő alhasi panaszai vannak, amit más (például húgyúti, vagy nőgyógyászati gyulladás) nem magyaráz akkor a vastagbéltükrözés indokoltnak látszik. A lipáz értékkel kapcsolatos kérdéseit beszélje meg a kezelőorvosával a leletet bemutatva.


        Kérdés: 2011. szeptember 06., 17:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 13:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: