• Károsodhatott-e a májam komolyabban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        NEMRÉGIBEN A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSSEL KERESTEM MEG ÖNÖKET, AMIRE VÁLASZT IS KAPTAM: - - - Kb 4 éve napi rendszerességgel fogyasztottam napi 6-15 üveg sörnyi alkoholt, és kb. egy éve a bal mellemben egy csomó jelent meg amiről kiderült hogy nem daganat hanem val.szin. a szervezet belső változásait (májat) érintő változások okozták. Kb. 3 hónapja feldagadt mindkét szemem alatt a bőr, egy forintos nagyságú világosabb folt jelent meg a jobb szemem alatt, gyengeséget tapasztaltam. A gyomorszájjal egy magasságban kissé jobbra apró hajszálerek jelentek meg a bőröm alatt. Cukor tartalmú italokat, ételeket fogyasztva gyengedéséget érzek (ezért már nem is táplálkozom csak édesítőszerrel) Az orvos pár napja NEM állapított meg keringési zavarokat, sem máj-megnagyobbodást tapintásos vizsgálat alkalmával. Laborba küldött, A mai napon készen lettek a laboreredményeim, amik a következőek: Határérték közelében lévő de még normális értékek: SE Nátrium: 142 mmol/L SE Kálium: 4.77 mmol/L SE Kálcium: 2.55 mmol/L SE Gama - glutamil - trans: 51 U/L SE GOT: 36 U/L Abnormális: SE Hugysav: 440 umol/L SE Kreatinin: 117 umol/L SE GPT: 92 U/L MPV: 12.40 fL Az alkoholfogyasztást 7 hete teljesen elhagytam, a gyengeség kivételével a többi panaszom még mindig fennáll. A kérdésem az hogy vajon mi okozhatja a jelenséget? Mi lehet a probléma? Májcirrózisban szenvednék? - - - EZEKRE AZT A MEGNYUGTATÓ VÁLASZT KAPTAM HOGY NEGATIV A LABORLELET. - - - TOVÁBBI KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE: A LABORLELETBEN SZEREPLŐ GPT ÉRTÉK TÖBB MINT KÉTSZERESE A REFERENCIA ÉRTÉKNEK, ENNEK VAJON LEHET JELENTŐSÉGE? A MELLKAS ALSÓ RÉSZÉN MEGJELENŐ ERESSÉG NEM A MÁJ KERINGÉSI ZAVARAIVAL, AKÁR CSAK KEZDŐ STÁDIUMBAN, LEHET ÖSSZEFÜGÉSBEN? KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!

        Dr. Plósz János válasza a májcirrózis témában

        A máj keringési zavara, mely leggyakrabban májcirrhosis következménye, járhat hasfali vénatágulattal (ez a köldök felé sugárirányban tartó vénákat jelentenek) illetve un. pók-naevus megjelenésével (piros központi részből sugarasan apró erek indulnak). A GPT emelkedés valóban májkárosodásra utal, azonban enyhébb formára, mintha GOT emelkedés is járna vele, ez megfelelhet a 7 hete tartó absztinenciának és az azt megelőző alkoholfogyasztásnak. Érdemes havonta-kéthavonta kontrollálni a laborparamétereket, illetve hasi ultrahangot. A máj regenerálódását elősegítheti articsóka-kivonatokkal illetve máriatövis készítményekkel.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 05., 13:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 20:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: