• Károsodhatott-e a májam komolyabban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb 4 éve napi rendszerességgel fogyasztottam napi 6-15 üveg sörnyi alkoholt, és kb. egy éve a bal mellemben egy csomó jelent meg amiről kiderült hogy nem daganat hanem val.szin. a szervezet belső változásait (májat) érintő változások okozták. Kb. 3 hónapja feldagadt mindkét szemem alatt a bőr, egy forintos nagyságú világosabb folt jelent meg a jobb szemem alatt, gyengeséget tapasztaltam. A gyomorszájjal egy magasságban kissé jobbra apró hajszálerek jelentek meg a bőröm alatt. Cukor tartalmú italokat, ételeket fogyasztva gyengedéséget érzek (ezért már nem is táplálkozom csak édesítőszerrel) Az orvos pár napja NEM állapított meg keringési zavarokat, sem máj-megnagyobbodást tapintásos vizsgálat alkalmával. Laborba küldött, A mai napon készen lettek a laboreredményeim, amik a következőek: Határérték közelében lévő de még normális értékek: SE Nátrium: 142 mmol/L SE Kálium: 4.77 mmol/L SE Kálcium: 2.55 mmol/L SE Gama - glutamil - trans: 51 U/L SE GOT: 36 U/L Abnormális: SE Hugysav: 440 umol/L SE Kreatinin: 117 umol/L SE GPT: 92 U/L MPV: 12.40 fL Az alkoholfogyasztást 7 hete teljesen elhagytam, a gyengeség kivételével a többi panaszom még mindig fennáll. A kérdésem az hogy vajon mi okozhatja a jelenséget? Mi lehet a probléma? Májcirrózisban szenvednék?

        Dr. Plósz János válasza a májbetegség témában

        A máj nagyon jól regenerálódó szerv, szerencsés veleszületett adottságok esetén a 4 év még nem elég idő maradandó károsodás kialakulására, erre utalnak a tulajdonképpen negatív laborleletek is. A kreatinin-érték emelkedése viszont vesefunkció beszűkülésre utalhat, ennek érdemes mindenképp utánajárni, első körben egy hasi ultrahangos vizsgálatot kérni (ez jól meg tudja ítélni a máj és a vesék eltéréseit is).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 30., 17:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: