• Hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Plósz Doktor úr! Sajnos visszatérő problémám a hasmenés. Ami igazából nem a súlyos viz szerűre gondolok inkább csak elég lágy székletre és az belőtte jelentkező hasi görcsökre. Van mikor 1 hónapig sem jön elő de mostmár egy ideje hetente ami nagyon kellemetlen. Voltam béltükrözésen , semmi kórosat nem mutatott ki, figyeltem az étkezésemet de mindig mást eszek amikor megy a hasam , nincs összefüggés. Elég stresszes vagyok ami szerepet játszhat de mikor abszolút nem érzem magam idegesnek akkor is előjön.Esetleg lehet valami élősködő a beleimben és attól van(Mintha találtam volna egy kb 5-7 cm es hosszú vékony valamit a székletemben- ugyanakkor fogyás és hasonlók nincsenek). Tanácstalan vagyok, mi okozhatja még esetleg? köszönettel Nóra

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        A fertőzés tényét széklet bacter- és parazita vizsgálattal lehet igazolni vagy elvetni. Ha ezen vizsgálatok negatívak és riasztó tünete nincs (fogyás, hányás, vérzés, ágynyugalmat megzavaró panasz), akkor tarthatjuk irritábilis bél szindróma hasmenéses formájának (ez esetben szervi eltérést nem tudunk kimutatni, a panaszt a bélmotilitás, bélbeidegzés megváltozása okozza). Ez esetben a gyakori, rendszeres, nyugodt étkezések, a rendszeres testmozgás, pre és probiotikumok (Progastro825, Protexin) kúraszerű használata segíthet. Gyógyszeresen a Dicetel tabletta javíthat az állapoton.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 29., 10:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: