• Enyhén emelkedett bilirubin érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Néhány éve inzulinos cukorbeteg vagyok, emiatt viszonylag gyakran járok vérvételre. Megfigyeltem, hogy eredményeimben - függetlenül a többi értéktől - a Bilirubin értékek minden esetben némileg magasabbak a határértéknél. (Gyakorlatilag kivétel nélkül minden egyes leleten) Legutóbbi eredményeim: -Totál Bilirubin: 25,1 umol/l (ref.: 5,0-21,0) -Konjugált Bilirubin: 5,0 umol/l (ref.: <4,3) A teljesség kedvéért a következő értékek voltak még megcsillagozva: Neutrofil 40% (ref.: 50-70); Eozinofil 5% (ref.: 1-5); Limfocita 50% (ref.: 20-40), ill. vércukrom is magas volt kicsit, de a bilirubin ettől függetlenül máskor is mindig magasabb volt. Legutóbb kíváncsiságból megkérdeztem háziorvosomat, hogy miért magas nekem mindig ez az érték, és hogy nem kellene-e tenni vele valamit. Az orvosom azt mondta, hogy a biztonság kedvéért kapok egy beutalót egy hasi UH-ra. Időpontot szeptember végére kaptam. Érdeklődni szeretnék, hogy utalhatnak-e valami komolyra az eredmények, ill. hogy mire számíthatok az UH-n. Előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        Az izolált és enyhén emelkedett bilirubin-szint nagy valószínűséggel Gilbert-kór tünete. Ez veleszületett betegség, az epekiválasztás egyik enzime lassabban működik az átlagnál. Következménye nincs, terápiát sem igényel, azonban az éhezést és a nagyobb fizikai megeröltetést érdemes kerülni (ekkor esetleg enyhe sárga szín jelenhet meg a szemfehérjén). A hasi UH szűrővizsgálatként jó választás.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 24., 16:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: