• Enyhén emelkedett bilirubin érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Néhány éve inzulinos cukorbeteg vagyok, emiatt viszonylag gyakran járok vérvételre. Megfigyeltem, hogy eredményeimben - függetlenül a többi értéktől - a Bilirubin értékek minden esetben némileg magasabbak a határértéknél. (Gyakorlatilag kivétel nélkül minden egyes leleten) Legutóbbi eredményeim: -Totál Bilirubin: 25,1 umol/l (ref.: 5,0-21,0) -Konjugált Bilirubin: 5,0 umol/l (ref.: <4,3) A teljesség kedvéért a következő értékek voltak még megcsillagozva: Neutrofil 40% (ref.: 50-70); Eozinofil 5% (ref.: 1-5); Limfocita 50% (ref.: 20-40), ill. vércukrom is magas volt kicsit, de a bilirubin ettől függetlenül máskor is mindig magasabb volt. Legutóbb kíváncsiságból megkérdeztem háziorvosomat, hogy miért magas nekem mindig ez az érték, és hogy nem kellene-e tenni vele valamit. Az orvosom azt mondta, hogy a biztonság kedvéért kapok egy beutalót egy hasi UH-ra. Időpontot szeptember végére kaptam. Érdeklődni szeretnék, hogy utalhatnak-e valami komolyra az eredmények, ill. hogy mire számíthatok az UH-n. Előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        Az izolált és enyhén emelkedett bilirubin-szint nagy valószínűséggel Gilbert-kór tünete. Ez veleszületett betegség, az epekiválasztás egyik enzime lassabban működik az átlagnál. Következménye nincs, terápiát sem igényel, azonban az éhezést és a nagyobb fizikai megeröltetést érdemes kerülni (ekkor esetleg enyhe sárga szín jelenhet meg a szemfehérjén). A hasi UH szűrővizsgálatként jó választás.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 24., 16:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kérem segítsen értelmezni a hasi ultrahangom eredményét! A máj jobb lebenye kis dimenziójú, bordaközből vizsgálható, bal lebenye megnagyobbodott, kitölti az epigastriumot, a felszíne főleg az alsó, durván egyenetlen. A szerkezet finoman...
        Tisztelt Doktor nő/Doktor úr! 2 hete vannak panaszaim, néhol erősebbek néhol viszont gyengébbek. Felső hasi tájékon övszerűen fáj a hasam, bal és jobb oldalt egyaránt. Nincs se lázam, hasmenésem csak émelygés meg szédülés de ezek...
        Jónapot !! Olyan problémám van hogy mar 1 hete zöld sárgás a székletem és sokszor mind ha wcre kellene mennem de semmi csak az a zöldes sárgás nyálka van és már fáj is az erölködéstöl de nem jönn semmi !! Nagyon aggodok ugye nincs...
        A mesenterialis erezettsége a szokványosnál kissé kifejezettebb, de nem feltétlen kórjelző. A kismedence régióban sigma bél mellett egy szűkebb 3 cm-es bélszakasz is látható, mely a vizsgálat során nem tárult fel teljesen. A terminalis ileum...
        udvozlom.ket reszletben tudm elkölteni a kerdesem kerem ennek fuggvenyeben valaszoljanak.Szelektív vékonybél CT vizsgálat. Anamnézis : más intézményben minden hasi CT-je megtörtént, ennek leírása áll csak rendelkezésemre, érdemi eltérést a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a problémám hogy még márciusban beleestem ilyen influenza szerű betegségbe(láz, torokgyulladás, hányinger), kaptam Zitrocin nevű gyógyszert és elmúltak a panaszaim. Nem sokkal később viszont a...
        Tisztel Doktor Úr/Nő! Azzal a panasszal fordulok önhöz, hogy körülbelül 2 hete vegbel tájon erősebb viszketest érzek. Volt mar aranyerem korábban, igy elkezdtem kenni reparon kenoccsel, es a viszketés elmúlt teljesen . Azonban par napja ujra...
        Pár napja kijött a herpeszem, ilyenkor telviran gyógyszert szoktam szedni. Nem volt a gyógyszertárban, így Herpesin-t kaptam helyette, 400mg-osat, napi kétszer kell szednem. Amióta szedem, borzasztóan fáj és megy a hasam, emellett görcsöl a...
        Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tünetek milyen problémára utalhatnak? Körülbelül két hónapja nagyon gyakran hányok étkezés után, van hogy azonnal, van hogy csak órákkal később. Van olyan időszak, hogy majdnem mindennap hányok,...
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy refluxom, IBS és colitis ulcerosa betegségem van. De 3 hónapja olyan fàjdalmaim vannak, hogy alig bìrok jàrni,fogytam is kb 6 kg-ot. Ég körbe az egész derekam, hàtam, jobb làbam és...