• Megakad a falat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 50 éves édesapámnak a következő problémája van: Körülbelül 1 éve, általában havonta 1-szer fordul elő, hogy evés közben megakad egy falat a nyelőcsövében, amitől elkezd öklendezni, és van hogy több óra szükséges ahhoz, hogy a falat lemenjen. Orvoshoz nem akar elmenni, de én nagyon aggódom annak ellenére, hogy viszonylag ritkán fordul elő. Ő azt mondja, hogy ilyenkor általában ideges, vagy gyorsan eszik és ez váltja ki. Régebben is megesett nála, hogy evés közben pár percre meg kellett állni, mert megakadt a falat. Nyelési nehézségekre egyébként nem panaszkodik, a fent leírt eseteken kívül más problémát nem észlel. Szeretném tudni, hogy a tünet alapján fennállhat-e komolyabb betegség veszélye, illetve mi válthatja ezt ki. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a nyelési nehézség témában

        Kedves Kérdező! Mivel a panasz nem állandó, lehet, hogy csak nem alapos rágásról van szó. Mindenképpen javasolom azonban, hogy Édesapjánál történjen gyomortükrözés és kontrasztanyagos nyelési röntgen vizsgálat, mert a panaszokat okozhatja komoly betegség is, pl. daganat, heges szűkület, vagy ún. achalasia; mindegyik kezelést igényel.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. augusztus 18., 19:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: