• Emésztőrendszeri gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Két éve volt altatásos gyomor-nyombéltükrözésem,ott a következőt állapították meg: Szövettan: 1.enyhe,krónikus,aspecifikus duodenitis 2.Mérsékelt,krónikus,enyhe aktivítást mutató,Helicobakter-asszociált gastritis,enyhe foku atrophiával, Tükrözés:A duodeum nyálkahártyája irritált,apró petechiform erósiók tarkítják. A bulbus nyh.irritált,lobos. Az antrum nyh.irritált,lobos. Diagnózis:Gastro-duodenitis acuta(vírus inf.indikálta?),Helicobacter?GORB. Eradikációt javasoltak. Sajnos az erős antibiotikumokat nem tudom beszedni. Mit lehet tenni? VAN ÉRTELME az újabb tükrözésnek? Továbbra is fokozódnak a panaszaim?sok sav,hányinger,hányás,nagyon erős puffadás,4kg fogyás 3 hó alatt. A Helicobacter ellen MIT LEHET MÉG megpróbálni(állítólag van valami Dr Nona szájvíz)?Most azt olvastam,hogy a növényi,hormonszerű készítmények(méhpempő,lecitin)csökkentik az emésztőrendszeri gyulladást! Már szinte minden gyógyszert,diétát kipróbáltam,mégis egyre roszabb! A másik kérdésem: kb.10 éve szedem az omeprazolt(csomtritkulásom lett,gondolom ettől,és mert a gyulladt nyálkahártyákon nem szívódik fel a D-vitamin és más se-ez utóbbi vérvizsgálattal igazolt a D-vitamin csökkent felszívódása). Változtatni kellene a gyógyszeremen:valaki Controlocot javasol,valaki Rabyprexet,de most Emusolt szedek. Nem tudom,hogy MELYIK LENNE valóban változtatás,mert-állítólag-Rabyprex ugyanaz,mint az Omeprazol. A mellékhatások,a csontritkulás miatt melyikre változtassak? Az orvosom nem nagyon foglalkozik a kérdéssel. Előre is köszönöm a válaszokat! Tisztelettel: János

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        Újabb tükrözésnek véleményem szerint nincs értelme. Jelenlegi tudásunk alapján a helicobacter-fertőzést csak kombinált antibiotikus kúrával lehet megszüntetni. A természetes szerek közül a bizmut-tartalmúak szorítják vissza a helicobacter-fertőzést. A savcsökkentőt tekintve az Emozul az omeprazolnak megfelelő molekula, viszont csak a szervezetben aktív formáját tartalmazza, így erősebb hatású. A Controloc és a Rabyprex különbözik mind egymástól, mind az omeprazoltól. Esetleg érdemes lenne lisztérzékenység irányába is vizsgálódni, ez szintén okozhat hasi panaszokat és csontritkulást is.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 12., 17:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 12:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: