• Túlzott koffeinfogyasztás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves webbeteg! Az utóbbi időben elég sok kávét iszom (napi 3-4), néha még este is.Mostanában gyakran érzem a torkomat "nyákos"-nak , pedig nem vagyok beteg.Lehet, hogy összefüggésben van ez a két dolog?Hosszú távon milyen káros hatásai lehetnek a túlzott koffeinfogyasztásnak? Mit tanácsolna kávé helyett frissítésre? Köszönöm válaszát előre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a koffein hatásai témában

        Az eddigi adatok szerint kávéfogyasztásnak ilyen irányú mellékhatása még nem került leírásra. Egy felnőtt egészséges ember számára naponta maximum 300 milligramm koffein fogyasztása ajánlott (egy csésze kávé körülbelül 100-120 milligramm koffeint tartalmaz).  Túlzott fogyasztása remegést, szédülést, szívritmuszavart, vagy  álmatlanságot okozhat, illetve egyes vizsgálatok  koleszterin- és vércukor-emelő hatásról számoltak be. Emellett a koffein a gyomorsav nyelőcsőbe való visszajutását is elősegíti, reflux oesophagitist súlyosbítva (ez akár okozhat lepedékes torkot is).

        Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-31 20:33:30; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: