• Hányás, fulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A problémám a következő: hányás közben már többször előfordult, hogy félrenyeltem. Valószínűleg kapkodom a levegőt. Ilyenkor egyáltalán nem kapok levegőt. se köhögni nem tudok, se beszélni, semmit. Pedig ébren vagyok és nem is fekvő helyzetben. Életem legrosszabb hosszú másodpercei ezek. ösztönösen mindig kiszaladok az udvarra a levegőre, persze ez nem segít. Úgy érzem, hogy mindig az utolsó pillanatban sikerül végül levegőt kapni, és kiköhögni a gyomortartalmat. Mit tehetnék, hogy ez ne forduljon többször elő? Illetve ha mégis, hogyan tudom megszüntetni, és mihamarabb levegőhöz jutni? Segítségét köszönöm: Andrea

        Dr. Veress Dóra válasza a hányás témában

        Kedves Andrea! Ez egy természetes reflex, hányás alatt "lezárnak" a légutak, hogy ne menjen savas hányadék a légcsőbe, mert ez fulladáshoz, tüdőgyulladáshoz vezethet. Valószínűleg Ön is ezt a természetes védekezést tapasztalja és éli meg ilyne rosszul. TUdnia kell, hogy semmiképp sem fulladhat meg, mert a veszély (hányás) végeztével oldódik a gége záródása. Annyit tehet, hogy kerüli az olyan helyzeteket, melyek hányással járnak (másnaposság, romlott étel fogyasztása, stb), illetve tudatosítja magában, hogy amit tapasztal természetes folyamat és az Ön érdekében történik, mégha kellemetlen is. A hányás előtti öklendezés időszakában próbljon odafigyelni a légzésére, ne kapkodjon, lassan, hosszan szívja be a levegőt, felkészülve az újabb gyomorösszehúzódásra.


        Kérdés: 2011. augusztus 08., 15:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 13:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: