• Reflux - mit jelentenek a kódok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nekem van egy olyan bajom amit ugy hivnak, hogy Gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel K2100 K2210 Nyelőcsőfekély J8410Egyéb interstitialis tüdőbetegségek fibrosissal E1190 Nem-insulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül K4490Rekeszsérv,kizárodás vagy üszkösödés nélkül

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Cím!
        Ezen diagnózisai a BNO kódok (szöveget követő egy betű négy szám kombináció) szerint lettek leírva. Ezt az OEP felé való jelentésre használjuk, így sokszor csak betegségcsoportot, nem konkrét betegséget vagy nem megfelelő részletességgel jelent.
        Gastrooesophagealis reflux,oesophagitissel : nyelőcsőgyulladás a savas gyomortartalom visszacsorgása miatt
        Rekeszsérv, kizárodás vagy üszkösödés nélkül: rekeszizomsérv, mely lehetővé teszi a gyomor egy részének mellkasban való felcsúszását, így az elsőként említett betegség oka vagy súlyosbítója lehet.
        A felsoroltak közül e kettőt lehet műtéti úton megoldani, ennek során a gyomrot visszahúzzák a hasüregbe, a rekeszizom szárait (melyet között a nyelőcső áthalad a mellkasból a hasban) összébb hozzák, majd a gyomor felső kupolás részét a nyelőcső hasi szakasza körül, mandzsetta-szerűen rögzítik, így erősítve a nyelőcső-gyomor közötti záróizom funkcióját.
        Nem-insulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül: felnőttkori, 2-es tipusu cukorbetegség, szövődmény nélkül
        Egyéb interstitialis tüdőbetegségek fibrosissal: gyűjtő kategória, kötőszövet-felszaporodással, légzésfunkció-romlással járó tüdőbetegségek összessége.

        Tisztlettel, Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-04 22:01:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: