• Epekő - szükséges a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A napokban hasi ultrahangon voltam, és megállapítást nyert, hogy 2 db 1 cm méretű epekövem van, melyek tüneteket nem okoznak, maga a vizsgálat sem erre irányult, mondhatni véletlenül derült ki. Azt szeretném kérdezni, hogy feltétlenül szükséges-e ezeket műtéti úton eltávolítani? Nagyon félek, hogy e szerv hiánya a későbbiekben gondot okozhat. A másik dilemmám az, hogy hamarosan kisbabát szeretnék, és félek, hogy a kövek nehogy a terhesség ideje alatt okozzanak gondot. Jelenleg gyomorfájdalmaim vannak, nem tudom, összefügghet-e ez a köveimmel, a gyomrom kivizsgálása még nem történt meg. Nincs valami olyan megoldás, ami műtét nélkül segíthet megszabadulni az epekövektől? Hálásan köszönöm, ha válaszolnak kérdésemre.

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező! Mindenképpen javaslom a köves epehólyag eltávolítását a terhesség előtt. az epehólyag hiányának veszélye messze eltörpül az epekő okozta súlyos szövődmények mellett. A terhesség egyébként is hajlamosít a kőképződésre így csak nyerhet egy korai, kis rizikóval elvégezhető műtéttel.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. augusztus 06., 22:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: