• Többszörösen megtört cholecysta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Hölgy! Lenne egy kérdésem, idén áprilisban kezdődött a probléma. Étkezés után rosszul éreztem magamat, kivert a víz,nyomást érzékeltem a hasamban. Az akkori vérképem azt mutatta,hogy a koleszterinem magas, a hasi ultrahang,hogy a májam nagyobb, szemcsésebb,és hogy az epehólyag többszörösen megtört. Elkezdtem szedni a rowachol tablettát. Most ott tartok,hogy tudok már enni,naponta keveset,de többször. Az émelygés az megmaradt, napszaktól függetlenül,étkezésektől függetlenül. A héten megint voltam hasi ultrahangon,és vérvételen. A vérképem tökéletes, a hasi ultrahangon ezt írták: többszörösen megtört cholecysta, hepar: norm méretű,jelenleg is szemcsésebb echoszerkezetű,benne gócképlet nem látható. A kérdésem az lenne,hogy az epehólyag törés mitől alakulhatott ki. ( régebben is voltam már uh,de akkor még nem volt ilyen),mert azt is hallottam,hogy lehet,hogy így születtem. Lehet tenni valamit,hogy nem legyen megtörve? Köszönöm válaszát előre is.

        Dr. Plósz János válasza a epehólyag témában

        A megtört epehólyag általában tényleg veleszületett anatómiai eltérés, funkcionális következmény nélkül. Az, hogy tényleg van-e epeelválasztási zavar, izotópos epeuti vizsgálattal lehet megállapítani (HIDA). Addig is javaslom, minden nap legalább két alkalommal fogyasszon annyi zsiradékot, mely elegendő az epehólyag teljes kiürüléséhez. Ez segíthet normalizálni az epehólyag motilitását.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. augusztus 03., 10:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: