• Zsíremésztési probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Van egy problémám, ami már évek óta fennáll: nagy tömegű, nagy átmérőjű a székletem, és a víz tetején lebeg, nehezen lehúzható. Korábban székrekedésem volt, sokszor vettem be hashajtót. Szerencsére ez és a puffadás elmúlt. Attól tartok, hogy lisztérzékenység lehet az oka, mert régóta fennáll a probléma. Mi okozhatja ezt a nagy mennyiségű székletet?

        Dr. Plósz János válasza a zsíros széklet témában

        A lisztérzékenység okoz felszívódási zavart, de a zsírok emésztése ilyenkor általában nem károsodik (ettől függetlenül egy vérvétel során kizárható vagy megerősíthető a coeliakia). A zsírfelszívódás zavara általában csökkent hasnyálmirigy-enzimtermelés vagy epeuti probléma szokott lenni. Ha a zsírok emésztése nem tökéletes, az okozhat nagy mennyiségű bűzös, zsírfényű székletet. Emiatt érdemes egy hasi UH vizsgálat, széklet zsír-meghatározás (elég kevés helyen elérhető). Addig is megpróbálható ékezések előtt emésztőenzim pótlással segíteni a problémán (Mezym Forte tabl.).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. július 25., 16:34; Megválaszolva: 2011. július 26., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: