• Rossz májfunkció, hasnyálmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 2010 szeptemberében rossz májfunkcióval mentem a kórház sürgősségi osztályára. Benn a kórházban hasnyálmirigy-gyulladásom lett.Diétáztattak, majd kiengedtek mindenféle tanács nélkül. Következő héten megműtöttek, kivették az epehólyagot amelyben sok apró kő volt(az időpont már megvolt régen). Egy darabig még erősen diétáztam, majd kezdtem visszaszedni a súlyomat.A varratkiszedéskor még elkűldtek UH-ra, amely semmi rendellenességet nem talált. Azonban 2 hete cukor és keményítő terhelést végeztek egy másik városban, amely a hasnyálmirigy kóros működését állapította meg, Kreont rendeltek. Ma ultrahangon voltam,amellyen a máj 1hujjal meghaladja a bordaívet, fokozottan reflectal-ezt a kifejezést nem tudom,hogy mit jelent-, finoman inhomogén szerkezetű. Pancreas norm szélességű, szerkezete kissé inhomogén, a többi rendben. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a fokozottan reflectal kifejezés. Valamint lehetséges-e, hogy a nem megfelelő hasnyálm. működése miatt nem tudta a szervezet feldolgozni a zsírokat és ettől lehet a májam ilyen. Az orvos azt mondta, hogy látszik a májamon, hogy emelkedett , de csak kis mértékben a vérzsírszintem és ez már évek óta ilyen nekem, mégsem volt még baj a májammal. Tisztelettel Ildikó Köszönöm szépen.

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztési probléma témában

        A fokozottan reflektáló máj radiológiai kifejezés, annyit jelent, hogy a májszövet jelentősebben veri vissza az ultrahangot a szokásosnál. Ennek oka általában tényleg a máj fokozott zsírtartalma. A hasnyálmirigy-működés nem kielégítő volta felszívódási zavart okoz, melynek nem tünete a máj elzsírosodása. Ennek oka a magas vérzsír-értékek illetve a máj fokozott zsír-raktározása. Javítani koleszterin- és zsírszegény diétával, rendszeres testmozgással illetve cholesterin-csökkentő gyógyszerekkel lehet.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. július 14., 20:57; Megválaszolva: 2011. július 16., 12:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: