• Krónikus, masszív emésztési zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 25 éves férfi vagyok. Sajnos világ életemben sok problémám volt a gyomrommal, az emésztésemmel. Két éve, sorozatos megbetegedések után IBS-t "diagnosztizáltak" nálam, emelett refluxom is van hosszú évek óta. Korábban két epepolip miatt az epehólyagom eltávolításra került. Év elején laktulóz/laktóz kilégzési tesztet végeztek, mindkettő pozitív lett. Az orvosom felírt egy antibiotikumot (Normix 200mg, 2x1, hat napon át), illetve laktózmentes diétát írt elő. Ezt betartottam, majd három hónappal később megismételték a laktózintolerancia tesztet, amely ezúttal abszolút negatív lett. Lisztérzékeny szintén nem vagyok. Egyéb ételallergia teszteket még nem végeztek. Fontos még megemlíteni, hogy kb. 5 hónapja dietetikus által számomra előírt diétát/étrendet tartok! Fontos továbbá megjegyeznem, hogy az IBS ellenére, soha nem volt jellemző esetemben a sűrű, hirtelen hasmenés. Időnként kicsit híg, máskor sötét, kemény és darabos székletem volt, rendszertelenül váltakozva. Hirtelen wc-re rohangálnom azonban soha sem kellett. Az utóbbi három hónapom viszont katasztrófa volt. Ez idő alatt most épp ötödjére szenvedek ugyanazokkal a tünetekkel. Kezdetben fáradékonyság, majd egyre erőteljesebb szédülés, émelygés és gyengeség. Körülbelül egy hét (!) mire odáig eljutok, hogy ágyban kell maradnom, mert annyira gyenge vagyok. Ez idő alatt már egyszer-kétszer előfordulhat híg széklet, majd miután teljesen legyengültem ez rendszeressé válik. A rendszerest napi két-három alkalomra kell érteni, azaz nem járok megállás nélkül a wc-re, de amikor székletem van az gyakorlatilag teljesen híg, vagy pépes. Ezt követően további 3-4 nap mire igazán kifejlődik a dolog, székletem továbbra sem lesz gyakoribb, nincs lázam, és nem hányok. Mindemelett forró mindenem, torzult a látásom, alig tudok megállni a lábamon. A hasam csak ritkán görcsöl, nem fáj, egyszerűen csak "aktív", folyamatosan fortyog, meg mindenféle hangokat ad, és érzem is, hogy dolgozik, mintha csak egy kígyó tekeregne ott jobbra-balra. Egyszóval ahogy azt mondani szokás, hasi diszkomfort érzetem van, esetenként puffadok. Hasonló tünetekre rendszerint smecta-port szedek, b6-vitamint , és "Protexin IBS Florea" táplálékkiegészítőt. Mindezek mellett a tünetek csúcspontját követően is újabb egy hétbe telik mire teljesen helyre rázódok. Az utóbbi három hónapban négyszer zajlott le ugyanez, pontosan ugyanazokkal a tünetekkel és lefolyással, jelen pillanatban is küszködök az ötödikkel! Ráadásul miután elmúlt, körülbelül egy-másfél hétig leszek tünetmentes, majd szépen lassan, komótosan kezdődik előlről az egész. Másfél héttel ezelőtti laboreredmény referencia tartományon kívül eső értékei: Monocita: 10% LDL Koleszterin: 2,78 mmol/L Karbamid: 9,35 mmol/L Kreatinin: 128 mmol/L Totál Bilirubin: 35,0 umol/L Konjugált Bilirubin: 7,4 umol/L Glukóz: 3,70 mmol/L Pár nappal ezelőtt székletből baktérium tenyésztést végeztek, az eredmény negatív. Több mint egy éve nem ittam alkoholt, azaz szó szerint, egy kortyot sem, ez év eleje óta nem dohányzom, soha sem kávéztam. A dietetikusom kérésére rendszeresen táblázatot vezetek az étkezéseimről, egyetlen egy ételre vagy összetevőre sem vezethetőek vissza egyértelműen a megbetegedések. Enyhe szorongásos zavarom van, természetesen ezért minden kisebb-nagyobb tünetet pszichés jellegűnek tulajdonítanak, éppen emiatt az utóbbi pár évben valahányszor valami valós testi problémám volt egy fél év vagy év kellett hozzá, hogy megállapítsák, hogy mi a gond. Pszichoterápiára járok, de mivel nincsenek súlyos gondjaim gyógyszert a pszichológusommal és pszichiáteremmel egyetértésben, nem szedek. Rendszeresen csak protonpumpa-gátlót szedek (nolpaza, 2x1). Van egy nagyon jó gasztroenterológusom, de sajnos ha most kérek időpontot, két és fél hónap mire eljutok hozzá. Addig megáll az élet, feküdjek itthon hónapokig ha egyszerűen nem szűnik meg? Arra kérem önt, segítsen! Hova fordulhatnék, mit kéne tennem? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a emésztőszervi panasz témában

        Kedves Kérdező! A laboreltérésiből a szérum creatinin és karbamid eltérés a lényeges, a vesefunkció beszűkülésére utal, emiatt hasi UH és a vizelet vizsgálat, valamint nefrológiai vizsgálata javasolt. Javasolnék még vastagbél tükrözést, és ún. Lipiodol-próbát a hasnyálmirigy külső elválasztású működésének megítélésére, a szédülés és látászavar miatt szemészeti és ideggyógyászati vizsgálatot.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. július 12., 13:26; Megválaszolva: 2011. július 13., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: