• Folyamatos puffadás,gázképződés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A tanácsát szeretném kérni. Hosszabb ideje húzódó gyomorpanaszaim vannak, és sajnos nem tudom, hogy honnan ered, mi az amire figyelnem kellene, illetve hova forduljak. A problémám január környékén kezdődött, amikor folyamatosan puffadtnak éreztem a hasam, fokozott gázképződést tapasztaltam, szabad füllel is jól hallható morgás is gyakori volt. Ezen kívül olyan érzésem volt, mintha a gyomrom nehezen fogadná be az ételt, mintha egy légbuborék lenne a hasamban. Ez a problémám körülbelül 1-2 hónapig volt, kisebb-nagyobb intenzitással. Ezután egyik napról a másikra nagyon erős fejfájást tapasztaltam, amihez két nap múlva hányás is társult. Ezzel a problémámmal voltam a háziorvosomnál, aki a neurológiára küldött illetve gyomorsav csökkentő gyógyszert kaptam. A neurológián migrénnel kezeltek. A fejfájásom nem múlt, illetve a hányás rosszabb lett, ekkor elmentem a sürgősségire. Ott heveny gyomorhuruttal kezeltek. A vérképem gyulladást mutatott, ezen kívül semmi kórosat. Fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt kaptam. A hányás elmúlt, a fejfás nem. Ezután fogorvoshoz mentem, ahol két fogamat elkezdték gyökérkezelni, és a fejfájásom megszűnt, illetve a gyulladáscsökkentő beszedése után (kb 2 hét) a hasi panaszaim is megszűntek. Hasi ultrahangon is voltam, de sajnos ott 1 hónapra kaptam időpontot, amikor már panaszaim nem voltak. Ott semmi kórost nem diagnosztizáltak. Kb. 1 hónapig panaszmentes voltam, de sajnos pár napja úgy tűnik, valami továbbra sincs rendben. Először székredekésre panaszkodtam (1 hét) ezután inkább hasmenéses tüneteim voltak, illetve a fokozott gyomorkorgás is ismét elkezdődött, többször tapasztaltam, mintha „túlettem” volna magam, pedig a mennyiség a megszokott volt, és utána kicsit magasnak éreztem a gyomorsavam. A táplálkozásom teljesen átlagosnak tekinthető, sok gyümölcsöt eszem, kenyérből sem eszem túl sokat. Az utóbbi időben inkább diétás jellegű ételeket eszem. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, kihez forduljak, illetve mire figyeljek. Megfordult bennem, hogy lisztérzékeny lehetek esetleg, de a családban ez idáig nem fordult elő, illetve ha lehet a gyomortükrözést szeretném elkerülni. Köszönöm előre is válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a gyomorfájás témában

        A lisztérzékenység egy vérvétel során kizárható vagy megerősíthető. Tünetei egyebekben megfelelhetnek irritabilis bél szindrómának (ez esetben szervi eltérést nem észlelünk, a gyomor-bél motilitás illetve a bélbeidegzés megváltozása okozhatja). Addig is javaslom, egyen gyakran, nyugodtan, egyszerre keveset, mozogjon gyakran, intenzíven és használjon pre- és probiotikumokat (Progastro825, Protexin).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. július 12., 11:52; Megválaszolva: 2011. július 13., 14:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: