• Epekő-álapotosság idején

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! Jelenleg 9.hetes kismama vagyok, és nagyon rosszul voltam az első hetekben, mire végre kiderült, hogy van egy 10mm-es epekövem. De sajnos elég sok gondot okoz, sokat begörcsölök, stb. műteni pedig még nem lehet. Azon kívül, hogy zsír és fűszermentes diétát tartsak nem kaptam más tanácsot. De sokszor okoz gondot, hogy mit ehetek meg és hogyan. Sok gyümölcstől, zöldségtől vagyok beteg, pedig a babám miatt biztosan sokkal változatosabban kellene táplálkoznom. Kérem adjon tanácsot, hogy hol találok konkrét leírást arról, hogy mit szabad ennem és mit tilos, Arról is szeretnék információt, hogy azokat az élelmiszereket amiket nem tudok megenni miként pótolhatom a babának. Hozzá tartozik, hogy laktózérzékeny is vagyok, és az Elevitet és a Femibiont is le kellett tennem, mert nem bírtam szedni (valószínüleg a Crom érzékenységem miatt). Most más komplex folsavat szedek. Remélem tud nekem segíteni. Válaszát előre is megköszönve:

        Dr. Szigeti Nóra válasza a epekő témában

        Kedves Kérdező! Fontos lenne, hogy minél kevesebb görcse legyen, úgyhogy valóban nagy jelentősége van a diétának. Ha a zsír- és fűszerszegény diéta mellett görcsei vannak, akkor tea-keksz-főt krumpli- párolt zöldség és csirkehús bevitelét javasolnám addig, amíg jobban nem lesz. Fontos annak is utánanézni, hogy a görcsöket valóban "csak" az epehólyagban lévő kő okozza-e; ez laborvizsgálattal és UH-al a rosszullétek alkalmával eldönthető. Sajnos a babának az Ön által bevitt tápanyagot máshogy nem tudja bejuttatni, de a folsav bevitele véleményem szerint elegendő is.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. július 01., 18:27; Megválaszolva: 2011. július 05., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: