• Vizenyős, gyulladt vékonybél diagnózisa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A leletemen ez áll:Lymphoid hyperplasia, vizenyő és súlyos aktív idült gyulladás jeleit mutató vékonybél nyálkahártya részlet-ileitis terminalissal összeegyeztethető szöveti kép.Mikroszkópos vizsgálattal typusos felszínes vékonybél nyálkahártya részletek azonosíthatók.A bélbolyhokban mérsékelt capillaris vérbőség,a lamina propriaban vizenyő, valamint nagyméretű secunder nyirokfolliculust is tartalmazó lymhoid állomány látható.A bélbolyhok rövidebbek, szélesebbek, a cryptak szabályos szerkezetűek.Egy nagyobb összefüggőbb szövetlemezben a lamina propriaban kifejezett lymphoplasmocytaer sejtes beszűrődés látható eosinophil és neutrophil granulocytakkal kísérten.A cryptak bélelő hengerhám sejtek sötétebbé válnak,nucleolust tartalmaznak,közöttük számos osztódó alak látható. A súlyos aktív idült gyulladás mellett lobsejtek között epitheloid sejtek is megfigyelhetők

        WEBBeteg szakértő válasza a bélgyulladás témában

        Kedves Kérdező! A szövettani lelet alapján a vékonybélben régóta fennálló, jelenleg is aktív gyulladás jelei mutathatók ki. A gyulladás következtében a bélfal vizenyős, duzzadt, ami befolyásolhatja az emésztést és a tápanyagok belekből való felszívódását. A tüneteinek ismeretében a kezelőorvosa fog tudni bővebbet mondani a további kezelésről.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. június 30., 14:03; Megválaszolva: 2011. július 02., 00:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: