• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő / Úr, 3 napja kolonoszkópiám volt. A lelet negatív és nem távolítottak el semmit, annyit mondott a doktornő, hogy egyes szakaszokon görcsösebb a bél. Nagyon félek, hogy megsérülhetett valahol a bélfal (hipochonder vagyok...
        Jó napot kívánok! Múlthét pénteken nagyon elkezdet görcsölni a hasam hasmenésem volt bevettem az imodiumból egyet, diétázni próbáltam, épp akkor bulgáriában kirándultam, el is múlt, nem jelentkezett a hasmenés. Hétfőn reggel értem haza...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 1-2 napja tapasztalok furcsa alhasi fájdalmat. Nem állandó, inkább csak időszakos, amikor ez jelentkezik, nem tudnám megmondani konkrétan hogy mim fájhat, hogy a beleimbe...
        Lelet:atipusos helyzetü epehólyag, totikus, szifon alakban meghajlott, átlagosan telt, kőmentes, fala nem vastagabb.Az epeutak nem tágabbak. Mit kell tennem? Puffadok.Sportolok, egészségesen élek.Volt már biopsiam-gyomorgyulladás miatt.
        Kedves Doktor Ur! Koszonom a multkori valaszat.Most azert irok, hogy beszamoljak a fejlemenyekrol.Voltam teljes hasi ultrahangon, ahol mindent rendben talaltak.Mivel nem akart mulni a hasmenes, teljes vastagbel tukrozesre is elmentem. Ott is mindent rendben...
        Tisztel Doktor Úr/Doktornő! Segítségét kérném, hogy folytassam-e az étrendet nem okozok-e vele komolyabb problémát még a további 2 hét alatt? Mert az eddigi tüneteim:székrekedés, erős puffadás, bélkorgás, pattanásos durva bőr, ízületi...
        Kedves Doktor Úr! Voltam már orvosnál, szedtem sumedrolint, de nem használt. Főleg reggelente sokszori - normál formájú és gyengébb, de alapetően normál állagú - székelésem van, továbbá ezen felül is napközben gyakori székelési ingerem...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 30 éves nő vagyok, néhány hete a szegycsontom mögött időnként nyomást érzek. Reggel tünetmentesen ébredek, majd általában az első étkezés után nem sokkal jelentkezik ez az érzés, illetve este lefekvéskor....
        Tisztelt Hölgyem/Uram, Kb 2 hete ételtől okozott hasmenéssel küzdök, majd felfázásos tünetek jelentkeztek nálam. A kérdésem arra irányulna, hogy lehetséges-e, hogy mind a hasmenés, mind pedig a "felfázás" E.coli baktérium tünete? A...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A páromnak olyan problémája van, hogy étkezés után (a nap bármely szakaszában) kb. fél órával már széklete van és gyakran tapasztalja, hogy emésztetlen ételdarabok vannak benne. További gyakran küzd hasmenéssel,...
        Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Tüneteim első része, a puffadás, 1-2 hete kezdődött, a gyomorszáji fájdalom 1-2 napja. A fájdalom (tompa, görcsös) független az étkezéstől. Viszont a puffadás nem. Az étkezés után pár órával jelentkezik....
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 73 éves édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mondhatni évtizedek óta különféle emésztőrendszeri panaszokkal küzd. 2 éve egy idősek otthonában él, ahol epeköve miatt epés diétán van, mégis 6-8...
        Szep napot!kerdesem a kovetkezo.mar evek ota pontossan kb 7 eve tart,sokszor vannak gyomor fajdalmaim.hol bal oldalt lejebb faj ilyen ego tompa olykor nyomo erzesel de nem allandoan hanem luktetes szeruen.de van hogy honapokig nemerzem.a gyomor szajnal is...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! Néhány hónapja kezdődött gyomorfájdalmam. Egyszer csak a semmiből rosszul leszek, szédülök hányingerem van lever a víz és végül hánynom is sikerül. Áprilisban 2szer Május Június kimaradt Júliusban és most...
        Üdv. Tavaly novemberben mellkasi fájdalomra Fordetolt kaptam. 3 napra rá, rosszullét, hányinger, émelygés, köldök körüli fájdalom. Az ügyelet szerint, gasztroenteritisz...kaptam Normixot. 1 hét után elmult a fájdalom, majd 2 honapra rá...
        Tisztelt Dr Nő/ÚR! Dyspepsiás panaszok miatt végzett H2 kilégzés során laktózterhelés pozitív, Vékonybél dysbacterosis, Fruktózintolerancia. Lapos kemányítőterhelés miatt 3x1 Kreon 25000. Tegnap írta Dr Úr, hogy össz IgA szint valóban a...
        Tisztelt doktor nő, doktor úr! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta gyomor fájdalmaim vannak.A tünetek a következők: gyomorfájdalom, émelygés, hányinger, ritkán hasmenés. A tünetek nem mindennaposak, de hetente többször is előfordul....
        Tisztelt doktor nő/úr! Az én problémám kb.10 éve kezdett a figyelem központjába kerülni az életemben.Előre bocsátom hogy Szerbiából jelentkezem és semmi féle diagnózist nem tudtak felállítani.A gondom akkor kezdődött amikor egyik éjjel...
        Tisztelt Dr Nő/ÚR! Dyspepsiás panaszok miatt végzett H2 kilégzés során laktózterhelés pozitív, Vékonybél dysbacterosis, Fruktózintolerancia. Lapos kemányítőterhelés miatt 3x1 Kreon 25000 szedek.Hisztamin intolerancia (DAO) értékem 34. rTG...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszertárban kapható glutén-teszt mennyire megbízható? Felmerült, hogy esetleg további tüneteim (pajzsmirigy alulműködés, vashiány, stb.) okozója a gluténérzékenység lehet, de a...