• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! A székletem elején fehér valami jelent meg,kb: 3 mm vastag valami és olyan 3-4 cm,nagyon megijedtem mert még ilyet nem észleltem eddig. Elég nehezen van székletem van hogy egy hét után sikerül csak,most is így történt....
        A véreredményembe a máj enzimek magasak voltak. Se gamma glutamil transz: 57 U/L, GOT: 44 U/L, GPT: 86 U/L. 4hónapja szedem a symicia fogamzásgátlót mellékhatást nem tapasztaltam. Vérvétel előtt 1,5 héttel Azi Sandoz 250mg tablettát szedtem...
        Kb 3 hónapja kezdődött; a gyomorszájam körüli részen hirtelen egy éles fájdalmat éreztem ami utána tompult de mégis fájt majd amilyen hirtelen jött olyan hirtelen el is múlt a fájdalom. Van hogy 2 hétig nem fáj de van hogy egy nap alatt...
        Tisztelt doktor úr/nő! 17 éves fiatalember vagyok olyan kérdésem lenne, hogy pár hónapja fogytam 12 kilót. És vagy hasmenésem volt, vagy szorulásom és pár csepp piros vér is volt a székletemen, ezért elmentem orvoshoz. Ott minden vizsgálatot...
        Tisztelt Doktor! A panaszaim masfel eve allnak fenn,gasztroenterologiai kezeles alatt allok nem sok sikerrel. Tavaly marciusban kacsamaj elfogyasztasa utan ejjel rosszulet következett be,szedules,vegtagok ernyedtek,nem mozognak,eszmeletemnel voltam.Tunetek...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 2014. január közepétől február elejéig rendszeres probléma volt a belemmel, ugyanis az orvos vastagbélgyulladást diagnosztizált nálam. A tünet hasmenés illetve állandó szúró jobb alhasi fájdalom volt. Ezek a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő 4 napja kellemetlen érzést érzek a gyomromban,étvágytalan vagyok, ha azonban eszek kis mennyiségű ételtől is eltelek és nem bírok többet enni. Étkezés után azonnal erősödnek a gyomorpanaszok, és hányingerem támad,...
        A sigmán számos divertikulum ábrázolódott.A sigma középső harmadában egyenetlen excentrikus fali megvastagodás látható,a környező zsírszövet azonban beszürösödést nem mutat.A kép divertikulitisre gyanus,tályogképződés azonban nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Korábban már érdeklődtem, hogy gyomor tájékon érzek lüktető érzést, és hogy ez rosszat jelent-e. De akkor még voltak epeköveim. Azóta megműtöttek, hétfőn lesz két hete. Nem olyan gyakran a műtét óta most éreztem...
        Tisztelt doktor nő! Ezuton szeretném megkérdezni hogy mitől is lehet sárga , valamikor nagyon vizes széklet többször is van naponta.olyankor fáj a hasam is pedig nem sokat eszek nap 3 alkalommal zsíros ételeket kerülöm. vannak betegségeim mint...
        Nagyon sokszor puffadok fel ég a gyomorszám mintha a beleim be lennének csavarodava elkezdtem szedni a renni deflatin, egy picit segít de a hasmenésel kelek minden reggel kávé előtt és kávé után most már nagyon sok étel nem bír a gyomrom sok a...
        Tisztelt Dr. Plósz János! A koffein nem jó gyomorfekély esetén, ezt megtapasztaltam. Milyen élénkítőt tudna javasolni a koffein helyett ami nem irritálja a gyomrot? Köszönettel levente
        Tisztelt Doktor úr/nő! Pár hónapja vették ki az epehólyagomat,ezután nagyon sok gondom volt vele.Most elkezdtem sportolni és ugyanazokat a bántó fájdalmakat mint a műtétem előtt éreztem.jobboldalt fájdalmat érzek a nemlétező epém helyén...
        Tisztelt Dr. Nő / Dr. Úr. Évekkel ez előtt Colitis ulcerosat diagnosztizáltak nálam. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy mi az, amire oda kell figyelni az étkezéseknél? Illetve úgy hallottam, hogy fontos a megfelelő fehérnemű...
        Kedves doktor úr ! Az a problémám lenne , hogy körülbelül 4 napja a székletem átlátszó és nyálkás, emellett nincs szaga. A hasam nagyon fáj majdnem minden nap. 2 napja azt vettem észre hogy véres is a széklet ! Ez mitől lehetséges ?...
        Pár hónapja kezdődtek a tünetek: étkezés utáni puffadás érzése több órán keresztül, állandó böfögés (éjjel is rengetegszer felkelek arra, hogy kell), szellentés viszont nagyon kevés (fekvő helyzet után úgy érzem mintha egy hatalmas...
        Páromnak (37 éves ffi) most már 4 hónapja gyomor panaszai vannak amik gyomorszáji fájdalom, diszkomfort nyomásérzés, feszülő hasi érzet, émelygés, gyomorégés, teltség érzés ami szinte állandó jelleggel jelentkezik 0-24-be. Étvágya van,...
        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Szabadnapjaimon semmi problémám nincs az emésztésemmel, már reggel ébredés után el tudom végezni a székletürítést. Azonban ha délelőttös műszakban kell dolgoznom, és emiatt hajnalban kelek, egész nap...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éve szinte folyamatos a haspuffadásom (terhesség előtt kezdődött) ....egyre rosszabb. Laktóz érzékenységem és a cölikália érzékenységem DNS-ből negatív lett. Fájdalmam egyáltalán nincsen, a székletem rendben...
        Kedves Doktor! A családban valakinél pozitív lett a helicobacter py. a vérben.Nagyon aggódom,mert két kisgyerek is van a családba.Nekem volt gyom.fekélyem 2009-ben,nekem akkor negatív volt a leletem.Igaz néha gyenge a gyomrom,bizonyos...