• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kontrasztanyagos röntgen vizsgálat során gyomorsüllyedést diagnosztizáltak, és kissé nagyobb a szokásosnál a mérete is. A gyomrom könnyen megfájdul, ülő helyzetben már kis mennyiségű étel után is fáj. A...
        Tisztelt Doktornő! Egy rutin vérvizsgálat kapcsán kiderült, hogy a májenzimeim túl magasak. Értékeim a következők lettek: GOT 137 U/L 0-35 GPT 205 U/L 0-35 Gamma GT 295 U/L -38 Alkalikus foszfatáz 245 U/L 30-120 Nőgyógyászati okokból 10...
        Tisztelt Doktornő A következő problémával fordulok Önhöz: Két hónapja egyik este 40 fokos lázam lett, majd a láz egy hét alatt megszűnt. A láz 2. napján a laboreredményemben a GOT és GPT 120 felett volt, Gamma GT 60 körül, CRP 85, Vas:...
        Tegnapo nap folyaman irtam onnek diffuz majlaesio "jeligevel" On pre es probiotikum kurat javasolt 1 honapig . Melyik fajtat es hogyan szedjem . Elveszek a boseg zavaraban. Azt olvasom h IBS-re a protexin Ibs a legjobb napi 2, 4 heten at. On mit...
        Tisztelettel! Lassan 3 éve tartó jobb alhasi, vakbél környéki fájdalmam vannak, ami néha épphogy csak tompán fájdogál, néha intenzívebben. Átestem vérvételen, ultrahangon, röntgenen, colonoscopián és izotópos vizsgálaton is. E...
        Tisztelt Doktor Úr! Én úgy érzem, hogy nekem a gyomor savszabályozó rendszere borult fel, már lassan több, mint fél éve. Ugyanis én a refluxra akkor szedtem 2x1 Controlocot egy hétig, de ezzel egy időben lúgos vizet is ittam, és olyan...
        Jó napot! Már több hónapja a székletem eléggé rendellenes. A legtöbbször sárgás váladék is ürül. Diagnosztizált gluténérzékeny vagyok, emiatt először diétahibára gondoltam, de végül ezt kizártam, nem ettem mellé sosem. 2 hónapja...
        Tisztelt Dr. Úr! 2006 óta coelikaia-s vagyok, diétát tartom. 2014 év elején diffúz szúró hasi fájdalmak, széklet sárga, majd világos laza. Lactose terhelés neg.;2014.01 colonosc. neg; 2014.04 endosz. neg.; 2014.12 UH neg.; 2015.01 CT entero...
        Kedves Doktor Úr! Gombóc érzés a torokban kezdőött a problémám idén év elején, amit fül- orr gégészeten többször megismételt endoszkópos vizsgálattal megnagyobbodott nyelvgyöki mandulákat diagnosztizáltak. A ritka gyomorégéses...
        Tisztelt Doktor úr! Vastagbéltükrözés során gyulladásra utalójelek miatt mintát vettek és az alábbi szövettani eredményt kaptam: "Felszines vastagbél nyh.részletek,az interstitiumban kp.foku chronicus aspecificus lob,aktivitási jelek...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Június 9-én voltam ultrahang vizsgálaton ahol hasi ultrahangot végeztek és a hátamnál lévő panaszos területet is megnézték. A vizsgálatot GE Voluson E8 készülékkel végezték, ami ha jól tudom csúcskategória....
        Jó napot kívánok! 2013 őszén polipot találtak a gyomromban. Az első szövettani eredmények rosszindulatú daganatot jeleztek, de az azt követőek ezt nem támasztották alá. 2013 októberében laporoszkópos műtéttel távolították el, majd egy...
        Tisztelt Dr nő/Úr! Páromnál januárba derült ki hogy chron beteg egy ultrahang során. Felkerestük a szakorvost aki amint meghallotta hogy az ikertestvére is beteg meg se nézte az ultrahangot hanem felírta a gyógyszereket és elküldte...
        Tisztelt Doktor Úr! Elég kényes kérdéssel fordulnék önhöz, ugyanis orvosi mulasztások egész sorával állunk szemben a párommal, és jobban éreznénk magunkat, ha hozzáértő személy is véleményt nyilvánítana a történtek felől. A párom...
        Dukan diétával fogytam ellenőrzés melett 22 kg-ot. Az elért testsúlyt tartom, teljesen jól vagyok, fitt, jó erőben. Semmi diszkomfort érzés nincs. A diéta alapelveit betartva kb normálisan, vegyesen étkezem. Zabkorpát esze, joghurtot, sok...
        Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló problémával fordulok Önhöz. Panaszaim 2007 nyarán kezdődtek, melyek leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy nem tudok éhséget érezni. Az éhséget nem úgy érzem, hogy korog a gyomrom, hanem görcsölni...
        T. Doktor Nő/Doktor Úr, Évek óta puffadok étkezések után..Sokáig nem foglalkoztam vele, is gondoltam hogy esetleg betegség is állhat mögötte..reggelente lapos a hasam, könnyűnek érzem magam,semmi bajom addig amíg nem eszek. Aztán az első...
        Kedves Doktor Úr! Pár éve ért egy trauma, egy ismerősöm meghalt vastagbél rákban fiatalon pár hónap alatt. Pár napig sokként ért a hír, de "csak" sajnálkoztam az eset felett. Aztán eszembe jutottak a szülés óta fennálló kisebb-nagyobb...
        Üdvözlöm. Hasi puffadástól szenvedek 3 Hete. A menstruaciom is késik. Semmilyen fehér lisztes, cukros, tejes dolgot nem fogyasztok. Heti 4-5 alkalommal járok edzeni. Tojást, túrót, halat, csirkét, rizst és zöldégeket eszek nap mint nap. Nem...
        Tisztelt Doktornő/ Tisztelt Doktor Úr, 29 éves férfi vagyok, és egészen fiatal korom óta vannak emésztési problémáim (laza, néha nyákos széklet, máskor székrekedés, felpuffadás, bélgázok, hangos bélműködés, gyakori böfögés),...