• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr!A kérdésem a következő:lassan egy hónapja küzdök az aranyérrel.Hol elmúlik,hol előjön.A 2.doboz sperti kúpot használtam el.Akkor egy kicsit jobb,aztán újra kiújul.Néha vérzik is minimálisan,piros vérrel,és eléggé...
        tisztelt doktor úr. kérdésem a következő lenne. az elmult két és fé évben kétszer voltam gyomortükrözésen. 2012 nyombélfekélyt és rekeszsérvet állapitottak meg. idén februárban megint voltam tükrözésen mert ugyan úgy...
        Jónapot kivánok.az lenne a kérdésem nagyvécézés után véres szokott lenni a wc papir ez most megint jelentkezett nállam ugyanis az éven már egyszer elofordult elmentem kezelo orvosomhoz és irt ki detralexet elis multak ezek a tunetek és...
        Évek óta van problémám,másfél éve szedtem az Esometprazolt és Motiliumot,közben orvost változtattam,mert nem vettem észre javulást,továbbra is gyakori a gy.sav és hasmenés néha hányás. Az új orvosom gastroscopiát és laktóz illetve...
        Tisztelt Doktor! Glutén- és kazeinintoleranciám gyermekkorom óta kísér. Nemrégiben olvastam a kedvenc rúzsom összetevői között a búzafehérjét. Ajánlott elhagynom azokat a kozmetikumokat amelyekben búzafehérje található? Válaszát...
        Tisztelt weborvos! Az alábbi problémával küszködök már évek óta: A hasam felső részében hamar érzek telítettségérzést már pár falat után is, hiába vagyok nagyon éhes. Gyakran van ételundorom, valamint fáradtságot érzek elég...
        Kedves Doktor Úr! Doktornő! 2013 év elején (gyomor tükrözés után) epés refluxot állapítottak meg nálam „szilványi hiatus hernia”-val. Panaszaimra akkor 1* 40 mg Esomeprasol sandos-t és 1* 40 mg Quamatel-t valamint motiliumot és Venter...
        Tisztelt WebBeteg! 37 éves nő vagyok és a segítségüket szeretném kérni! Most már 2 hete, hogy hasmenésem van és nem igazán tudom, hogy mit tegyek. Pontosítva ezt: váltakozik. Ha egy nap kétszer megyek ki a wc-re, akkor az egyik az normál...
        Üdv! olyan problémámvan hogy reggeltől estig fáj a hasam egészen lent és ha ezsek csak rosszabb két három falat után megkellállnom nem bírok enni sokat fogytam az elmúlt időben székrekedésemvan és utánna hasmenésem az utóbbi napokban...
        Kb fél éve hasi UH során az epémben 2 db 4 mm-es polipot találtak. Érdeklődni szeretnék mi okozza a polipot, a meglévő esetén mit lehet tenni, hogy későbbiekben ne okozzon problémát? Most voltam kontrol vizsgálaton, nem növekedett stagnál,...
        Tisztelt Dr Nő,Úr! Hasnyálmirigy enzim hiányt álapítottak meg nálam amire Kreont szedek. Nagyon sokszor érzem, hoyg az emésztés nehézkes és nagyon zsíros bűzösnek tünik a székletem továbbá sokszor pirosas a bőrom az alkarom körül,...
        Tisztelt Dr Nő,Úr! Hasnyálmirigy enzim hiányt álapítottak meg nálam amire Kreont szedek. Nagyon sokszor érzem, hoyg az emésztés nehézkes és nagyon zsíros bűzösnek tünik a székletem továbbá sokszor pirosas a bőrom az alkarom körül,...
        Tisztelt Szakorvos! 21 éves sportoló, egészségesen élő fiatal főiskolás vagyok. Lassan 2 hónapja, hogy konstans kínzó hasfájás, erős étvágytalanság és minimális étkezés hatására is fokozódó hasi puffadással küzdök. Problémáim...
        Tisztelt Doktornő /úr! Egy hasonló korú jóbarátom érdekében kérdeznék. 3-4 hetente kb 2-3 napig friss piros vérben úszik a széklete. Olykor nagyobb vérveszteség is jellemző. Néha erőlködés nélkül is megjelenik ez a panasz. Hasmenés...
        A napokban megkapott vérképemmel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. 2 éve tartó, vissza-visszatérő jobb alhasi panaszokkal fordultam gasztroenterológushoz, aki passage röntgenre, valamint laborra küldött el. A passage teljesen negatív...