• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kezelés után, betartva a várakozási időket. Helicobacter kilégzéses teszt pozitív. Néhány nappal később Helicobacter pylori antigén negatív. A vizsgálatot székletből végezték immunkromatográfiás módszerel. Melyiknek lehet hinni.
        Jó napot! Múlt hét vasárnap óta hasmenésem van,de nem minden nap. Vasarnap reggel volt,meg szerdán 3-szor, meg ma, pénteken 2-szer. Tegnap elmentema háziorvoshoz,de meg se vizsgált,annyit mondott hogy diétázzak pár napig. De lassan egy hete...
        Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy alacsony trombocitaszám (46) esetén nem jár-e túl nagy kockázattal a gyomortükrözés?
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül februárban kezdődtek a tüneteim. Először csak enyhén jelentkeztek, gyomorpuffadás, nehéz érzet, sűrű kisebb büfögések,émelygés, gyengeség illetve tompa egésznapos fejfájás jobb halántéknál....
        Jo napot kivánok?Nem saját magammal kapcsolatban irok de talán pontos lesz a leirás. Férfi 41 éves elég stresszes sokszor idegesiti magát.Már volt gyomorfekélye is.Most a köldök alatt attol lefelé néha tompa fájdalmat érez mindig...
        Tisztelt DrNő/DrÚr!A mai napon voltam gyomortükrözésen,hasi uh.(negatív) mert a gyomor ill. has tájékon kellemetlen tompa fájdalom van.A gyomor tükrözés eredménye relux oesophagitis I.st. Cardia prollapsus. amit már tudtam,mert 5 éve szedem rá...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr. Megszeretném kérdezni Önntől,hogy nagymamám 74 éves hepatitis c-től szenvedő beteg reszesülhetne ribavirin-interferonos immunterápiában?Egy éve derült ki,hogy hepatitiszes és csak Ursofalkkal kezelik,de nem javul az...
        Üdvözlöm!1 hete meghatározhatatlan fájdalmat érzek a gyomromban a bal bordaív alatt és a szegycsont mögött is.éjjel sokszor gyomorfájdalom szájszárazság hányinger remegés tünetekre ébredek szinte elviselhetetlen.orvos protonpumpagátlót...
        Három éve baleset miatt tetreplég vagyok( 2005 óta Bechterwes). Két éve az erős görcseim miatt baclofen-pumpát kaptam.Kerekesszékben ülök, kb 6-8 órát. 2011 óta csak hashajtóval tudok székletet produkálni. Minden harmadik nap hashajtózom,...
        Október 28-án lesz egy gyomortükrözésem. A kérdésem, hogy abba kell hagyni a gyógyszerszedést előtte pár héttel? A következő gyógyszerekről van szó:Esomeprazol actavis 40mg 2x1, quamatel 40mg este 1, venter granulátum napi 3x1. Azért...
        Kb. 1,5éve hajnali 2-3óra körül gyomortáji (nem nyelőcső-toroktáji),szúrós fájdalmakra ébredtem.Egy koncentrált területen éreztem a fájdalmat, nem az egész gyomorra kiterjedően.A helye változó volt,de jellemzően a jobboldalamon.Víz...
        Tisztelt Dr Nő/Úr! Érdeklődnék, hogyha a hasi UH a hasnyálmirigyre teljesen negativ volt, de lapos keményítőterhelés miatt enzimpotlásra szorulok, állandó jelleggel jóval világosabb a székletem (Keron mellőzésekor) es gyomorszáji illetve...
        Tisztelt Dr Nő/Úr! Hónapok óta gyurma állagú bogyó szerű a székletem. Széklettenyésztés negativ. Keron 25000 lapos keményítőterhelés miatt. Azt szeretném kérdezni miért lehet ilyen a székletem és hogy tudnék meggyógyulni? Picit...