• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Plósz János Úr! Egy vélhetően emésztőrendszeri problémával fordulok Önhöz. Körülbelül 1 éve vannak panaszaim, amit az alábbiakban fejtek ki. Egy nagyon stresszes időszakhoz tudom datálni a tünetek kezdetét, nem tudom ez...
        Tisztelt Doktorno/doktor ur! Azzal a problemammal fordulok onhoz hogy, 1 hete korulbelul eros koldok alatti fajdalomra ebredtem.Ez a fajdalom enyhult azota,de megszunni nem szunt meg. 2 -3 napja fel vagyok puffadva,eleg feltunoen. Szurkal a...
        erős hányás, hasmenés, láz, zavartság, gyengeség. epehólyag gyulladásra ez jellemző?
        Üdvözlöm! Már egy hónapja sárgás színű, körülbelül ujjnyi hosszú a székletem. Nem fáj semmi ide tartozó szervem, nem hányok, étvágyam is van, nem fogytam, káros dolgokkal sem élek. Viszont sokat vagyok megfázva és poratka allergiás...
        Kedves Doktorúr/Doktornő! Egy évvel ezelőtt egy ételmérgezésem volt aminek következtében 10 kilót fogytam. Sosem voltam túlsúlyos, vékony lány vagyok. Az ételmérgezésem előtt 54 kiló voltam és az ételmérgezésem végén 43 kilót...
        Tisztelt doktor úr/nő! Túlsújos (160kg) cukorbeteg, hypertóniás férfi vagyok, sajnos hajlamos a pánikrohamra. Néhány napja erős fájdalmat éreztem a bal herémtől a bal vesémig egy egyenes vonalban, megjegyzem ilyen már régebben is előfordult...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár órája erős nyilalást érzek a hasamban. Nyomásra nem fáj. Mitől lehet ez?
        Tisztelt Doktor úr! A mai napon hasi ultrahangon voltam,mert hónapok óta gyakran puffadok fel,ami már hasfájással is járt. Kiderült,hogy meg van törve az epehólyagom. Ez mitől lehet? Esetleg nagy a gond? Hogyan lehet kezelni?
        KB 2 éve folyamatosan fáj a hasam, hányingerem, savas felböfögésem és teltségérzetem van majdnem mnden nap. Emiatt rossz a közérzetem is. 1 éve volt Hasi UH és székletvizsgálat, minden negatív volt. Székelés elött/közben görcseim vannak,...
        Tisztet Dr. Szigeti Nóra! Hasnyálmirigy gyulladás esetén az első kekszes "próba evésnél". Mennyi időn belül jelentkezik fájdalom, ha esetleg még nincs minden rendben? Köszönöm a válaszát.
        Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm szépen a rám fordított időt. Olyan segítségre lenne szükségem, hogy étkezés után, illetve ritkán napközben az alhasi részben és az alhas jobb oldalán tűszúráshoz hasonló érzésem van....
        Imádom a mogyorot nem a sosat hanem a hagyományos pörkölt mogyorot. Nem eszem minden nap csak ha megkivánom,de mostanában nagyon görcsöl utána a gyomrom.Alergiás lettem rá talán? Azt nagyon sajnálnám.Mit tegyek? Köszönöm. Mónika
        Üdv az lenne a problémám hogy a végbelemből víz szerű anyag szivárog nem fáj nem vérzik csak ez a vízszerű valami szivárog ami elég kellemetlen.
        Jó napot! A panaszom az lenne, hogy kb. 1 másfèl eve taasztaltam elöször vègbèlnèl görcsös összehúzódó fájdalmat. Ilyenkor, ha jön az inger szellentèsre, nagyon összehúzodik Ott hátul,nyillal, és nagyon fáj. Èszre vettem, hogyha...
        Üdvözlöm, Néhány hónapja enyhe diszkomfort érzetem van a jobb alhasamban. Időnként csekély duzzanatot is látok, amely nyomásra érzékeny és miután alaposabban megtapogatom később enyhe égő érzést produkál. Az emésztésem alapvetően...
        Jó napot! Két napos vízszerű hasmenés után egy napig nem volt széklet,majd már nem híg viszont sárga színű a széklet. Kérdésem ez normális? Fájdalom nincs étvágy is kezd vissza térni okozhatja a kevés tàplálék?Hasi uh két hónapja...
        Még olyan kérdésem lenne hogy reggelente éjgyomorra megiszok 3 csésze kávét :( attól lehet a ciszta a májamon?Nagyon szépen köszönöm válaszait!
        Tisztelt Doktor úr! Úgy 2-3 hónapja szinte minden egyes nap fel voltam puffadva,ami szellentéssel járt,és pár órán belül el is múlt. De 2-3 hete a puffadást egy eléggé fájdalmas hasi fájdalom követte a hasam bal oldalán! Azóta szedtem...
        Hónapok óta alhasi puffadást veszek észre magamon általában minden nap, amikor kenyeret vagy zsemlét eszem. Először nem nagyon foglalkoztam vele de később már zavart hogy felpuffadok. Aztán egyik alkalommal glutén mentes kenyeret vettem és...
        Üdv! Tegnap voltam hasi uh-n és találtak valamit :( Nagy a baj ? Mi a további teendőm?A bal oldal hasam alja állandóan fáj :( Vagyis az egész bal oldalam elől hátul és le a bal lábamba teljesen bokáig :( Válaszát előre is köszönöm!