• Antibiotikum, hasmenés, ismétlődő fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2011. május 28-án véséses foghúzás miatt Dalacin 500mg-ot írt fel a fogorvos, mely a szedése közben problémát nem okozott. Június 4-én erős hasmenés kezdődött, melyet a Lopedium enyhített ugyan, ám két napra rá életemben először(!) húgyúti panaszaim lettek (égető fájdalommal kísért sűrű vizelés). A háziorvosnak a hasmenést említettem, a Dalacint viszont nem, mert fel sem merült bennem, hogy az okozhatta. Ő napi 2x1 Cifran 500mg-ot írt fel, továbbá Monural port a kezelés végén. A Cifran szedését azonban az 5. tabletta után félbe kellett hagynom, mert ismét erős hasmenésem lett. A húgyúti panaszok elmúltak, ezért a Monuralt nem vettem be. A hasmenésre előbb 24 fiola Normaflore-t, majd (háziorvos által felírtan)3 napig Normix-ot, aztán 30 tasak Smecta-t, majd 20 db Lactiv-ot szedtem, de épp hogy csak enyhült. Még mindig naponta 5-6 alkalommal változóan híg, gyakran vízszerű székletem van, vért vagy nyákot nem láttam, bár az állaga és színe sokszor nagyon furcsa. Lázam nincs, a testsúlyom nem csökkent, de fáradékonyabbnak érzem magam. A háziorvos szerint a hasmenés antibiotikum után normális, azt mondogatja, legyek csak türelemmel. Június 16-án azért csináltatott egy teljes vérképet és vizeletvizsgálatot, a leleten semmi kórosat nem talált. Hétfőn, június 27-én visszatértek a húgyúti panaszok, ezúttal még hevesebben, estére véres volt a vizeletem. Felhívtuk az ügyeletet, és a tanácsukra megittam a fel nem használt Monural port, illetve Algopyrint vettem be az erős fájdalomra. Másnap egyenesen az urológiára mentem, ahol az orvos a helyben leadott vizeletmintában gennyet talált. Felírt még egy adag Monuralt, és jövő hétfőre rendelt vissza. Aznap reggel majd vizeletmintát kell vinnem, hogy a délutáni rendelésre meglegyen az eredmény. A hasmenést furcsállta, Enterol kapszulát javasolt, illetve csodálkozott, hogy a háziorvos nem csináltatott tenyésztést sem vizeletből, sem székletből. Szerinte, ha nem múlik el hamarosan, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Mára, június 29-re volt időpontom a nőgyógyászhoz, akinek szintén elmondtam az elhúzódó, visszatérő panaszokat. Ő hüvelyi folyást talált, amire Pimafucin hüvelykúpot írt fel. Ő sem tartja normálisnak a több mint 3 hete tartó hasmenést, és a visszatérő húgyúti fertőzést sem. Azt tanácsolta, hogy a László Kórház infektológiai rendelésére kérjek beutalót. Hozzá kell tennem, hogy még soha életemben nem volt nőgyógyászati problémám, nemi életet pedig csak 2010 decembere óta élek, a barátomnak szintén én vagyok az első partnere. Először arra gyanakodtam, a hasmenés okozhatta a húgyúti fertőzést (bár nagyon ügyelek a higiéniára, ilyenkor nedves vécépapírt ill. baba-popsikendőt is használok). Aztán mind a Cifran, mind a Dalacin leírásában említik az álhártyás vastagbélgyulladást, mint lehetséges szövődményt, ami elhúzódó hasmenéssel jár, erre pedig külön gyógyszert írnak. Ma pedig a hüvelykúp leírásában olvastam, hogy azt gombás fertőzésre adják. Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés (amire az antibiotikum nem is hat)? Akkor nem jobb a gombaellenes kezelés? Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam, de nagyon kétségbe vagyok esve. Egyrészt a húgom szeptember óta küszködik hasonló bajjal, és egyik orvostól a másikig jár, hatalmas kiadással és rengeteg kínlódással. Másrészt két hét múlva külföldre utazom, és az is lehetséges, hogy az elmúlt héten – tervezetten – teherbe estem. Szeretnénk babát, és nem szeretném betegség vagy gyógyszerek által veszélyeztetni. Nem tudom, mi okozza az egész tortúrát, és vajon milyen kivizsgálást kérjek a háziorvostól, hogy véget vessek ennek, és ne jussak a testvérem sorsára. Tanácsát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel: Valentin Zsófia

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom, az alábbi mondatában van az igazság - nagyjából: "Ha így van, nem lehet, hogy az antibiotikumok miatt károsodott a bélflóra, és emiatt gombás fertőzés lépett fel mind a bélben, mind a húgyhólyagban, mind a hüvelyben, és ezért újult ki olyan gyorsan a húgyúti fertőzés?". A Dalacin az az antibiotikum, amelyik mellett a leggyakoribb az ún. dysbacteriosis, ami a kóros és a normál bélbaktériumok egyensúlyának felborulását jelenti. Diagnózisához a széklet bakteriológiai és paraztiológiai vizsgálatán kívül ún. hidrogén kilégzési teszt szükséges. A normál bélflóra probiotikummal nyerhető vissza, a kóros Normixszal (és ha a kilégzési teszt magas eredményt mutat, bármilyen fura, újabb antibiotikumokkal), vagy metronidazol+ciprofloxacin kombinációval kezelhető.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. június 29., 20:51; Megválaszolva: 2011. június 30., 13:58

        Tudjon meg többet: hasmenés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Válaszadó! Táplálkozással kapcsolatos tanácsot szeretnék kérni. Az elmúlt félévben szinte mindentől nagy mennyiségű gáz képződik bennem.Igazán nem érzek erős puffadást, fájdalmat- mert a gáz könnyen távozik.Ez a jelenség...
        Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy már egy jó ideje (több éve) székrekedésem van illetve felpuffadok. Voltam már hasi ultrahangon, illetve lisztérzékenységi vizsgálaton (mivel úgy vélem, hogy talán a liszt lehet az oka) is, de egyik...
        A székletemben, illetve a wc papíron több alkalommal tapasztaltam, mintha őrölt bors lenne benne.Természetesen nem az, mert nem fogyasztok olyan mértékben borsot, hogy az így látszódjon. Mi lehet ez? Egyáltalán kell-e ezzel foglalkozzak,...
        Antibiotikumos kezelés után jelentkezett nálam először valamilyen szintű tejérzékenység(puffadás, hasmenés, kiütések)viszont egyre zavaróbb kezd lenni, a tejtermékeket teljesen elhagytam már 1.5 hónapja a kiütés és a hasmenés meg is...
        Jo napot kivánok.Kérdésem lenne hogy a h.pylori kimutatására alkalmazott kilégzési teszt kifejezetten csak ez az egy baktérium kimutatására alkalmas-e?Esetleg más is kimutathato vele?Elöfordulhat-e hogy a teszt pozitiv vagy negativ, de más pl...
        Tisztelt doktor nő/úr! 1989. óta ismert colitis ulcerozás beteg vagyok.2003-ba kissebb babnyi gyógyuló gyomorfekélyt és helycobactert is találtak nálam a fekély begyógyult a helicobactert kiirtották.2010-től humira terápián veszek részt mert...
        Jó napot!Már kb,másfél hónapja,hogy lágy a székletem úgy napi 2-3-szor kell kimennem sajnos,de a hasam nem igazán szokott fájni,se láz,se étvágytalanság,nincs.Már sok mindent kipróbáltam de sajnos semmi sem használ,se hasfogók.se...
        A szomszédomnál labor vizsgálatot végeztek tumor gyanú miatt.Az eredmény pozitív lett, ezért 2 hét múlva ismétlik a vizsgálatot.Az orvos javaslatára a pantoprazol gyógyszer szedését azonnal abba kellett hagynia, mert az befolyásolhatja az...
        Tiszelt Doktorúr! Egy elég összetett problémám lenne, és igazából már nem tudok mit kitalálni, a Dr Háuz felkeresésén kivül, minthogy a weben is kérdezzek. A problémám 1 éve kezdödött, bal/jobb alhasi görcsös fájdalom hasmenéssel, és...
        Tisztelt Doktornő/úr! Azt szeretném megtudni, hogy 2 db 2 cm-es epekövet robbantással lehet-e kezelni, vagy már túl nagyok ehhez az eljáráshoz? Várom válaszát, köszönettel: J.Gabriella
        Tisztelt Dr. Nő, Dr. Úr! Barátnőmnek 2-3 éve tartó hasmenése van hasfájással. Van úgy hogy napi többször, máskor csak heti kétszer, normális vegyes étrend mellett. Testsúlya nem csökkent sőt még emelkedett is. Hasmenés közben erős...
        Tisztelt Doktorno ill. Ur! Nyelesi nehezsegekkel mentem el itt az angliai orvosomhoz.PPI kapszulat szedek lassan 4 hete.Kicsit javult a nyeles de meg mindig hol jobb hol rosszabb.Gyomortukrozes nem volt es aggodom hogy nincs -e valami gond a nyelocsovemmel.A...
        Üdvözlöm! Kb 2-3 honapja bizonyos időközönként /étkezéstől független/ elöfordul hogy puffad a gyomrom görcsöl, fáj, van hogy hasmenésem is van illetve sürün fáj a gyomorszájam 1-2 napig. Édesanyámnak 18 éves korában gyomorszáji...
        Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy nyombélgyulladás mellett lehetséges-e a Supradin multivitamin drazsé szedése? (Nem tudom, hogy hol szívódik fel, vagy jelent-e bármi gondot a bélrendszernek.)Eddig 1000 g-os C-vitamint szedtem, nem...
        Üdvözletem. A problémám valamikor év elején kezdődött. Szúró fájdalmat érzek székelésnél és minimális friss vér is jelentkezik alkalmanként. Aranyérre gyanakodtam, de mikor felkerestem egy sebészt ő megállapította, hogy erről szó...
        Inkább az esti órákban étkezés után 1-3 órán belül jelentkezik.Erős hasgörcs,csikarás követő pépes széklet(ami ürülés után megszűnik és általában egyszeri) nem vizes de nem is összeállt. Emésztetlen táplálék nem látható benne....
        Tisztelt Doktornő/Úr! Gyermekem, aki fiú és 19 éves egyetemista, gyakori köldökkörüli hasfájásra panaszkodott. Kértem időpontot egy magánrendelésre, Uh szakvizsgálatra. Az orvos mindent rendben talált, a köldök körüli fájdalomra nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Panaszom két hónapja kezdődött, egy heves eperohammal. Rá egy hétre az orvos szerint elkaptam egy vírust, akkor kaptam antibiotikumot. Kicsit jobban lettem de egy hétre rá megint hányinger, hasfájás. Akkor kaptam gyógyszert...
        Egy 1-2 napja vettem észre, hogy egy kis foltban olykor véres a székletem. Epekő műtétem után vagyok körülbelül 1 hónappal és mivel folyamatosan hasmenésem van az orvos Imodium szedését írta elő. Ezt napi 1 alkalommal, felkelés után kell...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2014. január közepétől február elejéig rendszeres probléma volt a belemmel, ugyanis az orvos vastagbélgyulladást diagnosztizált nálam. A tünet hasmenés illetve állandó szúró jobb alhasi fájdalom volt. Ezek a...