• Máj?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor úr/nő! Párom tavaly operálták,hererákja volt,kapott két kemoterpiás kezelést,áttét nincs!Havonta jár vizsgálatra,és az utolsó két kontrollon azt mondták neki,hogy diétázon,mert a májfunkciói rosszak!Most kaptuk meg az utolsó véreredményét levélben,és a Szérum GGT-je 141,2 U/l!Pedig a felső határ az 49 U/l!Sokszor fáj a feje,és a gyomra,de hasi és fej CT-n nincs semmi elváltozás!Akkor mitől lehet ez a rossz érték? Válaszát előre is köszönöm! Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a lelet értékelés témában

        Kedves Tünde!

        A GGT (gamma-glutamil transzpeptidáz) egy olyan enzim, amelynek előfordulási helyei a máj, vese, prosztata és a lép. Általában a máj és az epeutak érintettsége okozza emelkedését, de prosztatabetegség is lehet a háttérben. A máj eredetű GGT emelkedést okozhatják májkárosító ágensek (alkohol, gyógyszerek, toxinok), vírusfertőzés, epeuti problémák (kövesség, gyulladás), de májáttétek is járhatnak emelkedett GGT szinttel. A 141-es érték enyhe-mérsékelt emelkedésnek számít, súlyos májkárosodás esetén több ezres értékeket is észlelünk.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-01 19:26:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: