• Magas májenzimszint+májmegnagyobbodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni: A mai nap folyamán kaptam kézhez vérvételi eredményemet, melyben két érték, nevezetesen a májenzimek szintje mutatott kóros kilengést az elfogatható tartománytól: GOT: 47 U/L (2-37) GPT: 50 U/L (2-37) A hasi ultrahang vizsgálat során mérsékelt máj és lépmegnagyobbodást mutattak ki, melyet nem minősítettek kórosnak és különösebb figyelemre méltónak. A többi értékem teljesen normális volt. Vegetáriánus vagyok, alkoholt egyáltalán nem fogyasztok, aktívan sportolok... Kérem, amennyiben lehetséges, ossza meg velem véleményét azon kérdésben, miszerint szükséges-e májkárosodástól tartanom, illetve milyen egyéb vizsgálatokat kellene kérnem háziorvosomtól a kérdés tisztázása végett! Segítségét előre is hálásan köszönöm:

        Dr. Boros Miklós válasza a májbetegség témában

        Tisztelt Kérdező! Ilyen mértékű májenzim emelkedés nem utal májkárosodásra. Amennyiben szed étrendkiegészítőt el kel hagyni. A táplálkozás során bevitt anyag állhat a háttérben. Tekintse át táplálkozását, vezessen étkezési naplót és legyen egy ellenőrzés 3 hónap múlva. Amennyiben nincs javulás keressen hepatológiai szakrendelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. június 11., 12:20; Megválaszolva: 2011. június 14., 21:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: