• Candida?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy éve van haspuffadásom, hasi görcseim és végbél viszketésem. A székletemet kivizsgálták és az eredmény a következő lett: Sz.vér,spec : negatív féregpete: nem található megjegy: néhány har. csíkolt izomrost, sok sarj. gomba a megjegyzésre az orvos azt mondta hogy a sok sarjadzó gomba azért van benne mert biztos kefirt ettem. Én úgy tudom hogy a sarjadzó gomba az a candida és az okozhat végbélviszketést. Rosszul gondolom és tényleg nincs candidám? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Plósz János válasza a gomba témában

        Jól gondolja, a sarjadzó gombák általában Candida törzsek a székletben. Ezen a normál bélflóra részét képezik, tehát mindenkiben jelen lehetnek, panaszt, betegséget akkor okozhatnak, ha a normál flóra károsodik és a Candida fajok elszaporodhatnak. Ez esetben a bélflóra helyreállítása a cél (pre- és probiotikumok használatával: pl. Progastro825). A végbéltáji vizsketést okozhatja a végbélnyílás hámjának sérülése és másodlagos gombás felülfertőződése. Javaslom, hogy a végvélnyílást csak tiszta vízzel tisztítsa, majd száraz, természetes anyagú törlővel szárítsa. Ezt követően Canesten kenőcs alkalmazható helyileg.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. június 08., 13:38; Megválaszolva: 2011. június 09., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: