• Napi szintű hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2 éve műtöttek epekőre. Kb. azóta van nálam ez az állandónak mondható hasmenés. Sokan mondták hogy sajnos az epekő műtét után ez gyakran előfordul. Napi 2 - 3 de nem ritka a 4-5 akár 6 wc-zés sem. Igazából nem tudom leszűkíteni a kört hogy milyen jellegű ételek okozzák, mivel szinte bármit eszek az kijön. Sajnos azt vettem észre hogy ez idegi alapon is működik nálam, hiszen olykor egy üveg ásványvíztől is hajlamos vagyok a hasmenésre ha hosszabb úton vagyok. Az is lehet hogy tudat alatt már idegelem magam azon hogy ne kapjon el a hasmenés. Másik érdekesség hogy mindez a nap feléig történik, például megeszek valamit ebédre, attól általában rá pár percre rohannom kell a wc-re, de ugyanazt az ételt elfogyasztva késő délután vagy este nincs semmi problémám. Időközönként van hogy délután is rámtör a hasmenés, de általában a déli koradélutáni órákra „normalizálódik” a helyzet és szinte bármit ehetek. Majd másnap kezdődik minden elölről. Másik észrevétel, ha megeszek egy fűszeresebb ételt ami alapjáraton hasmenést okoz nálam, de mellé megiszok 1-2 pohár bortvagy más alkoholtartalmú italt, akkor mondhatni nem kell wc-re rohannom, mint általában. Közérzetemmel nincs baj, persze ezt leszámítva, de nem érzem magam betegnek, nem vagyok szomjas, nincs kiszáradva a szám, nem sápadok, tehát külső nyomai nincsenek. Szedtem régebben különböző vitamintablettákat, probiosan kapszulát de nem segített. Kérdésem csak annyi lenne hogy lehet ezzel valamit csinálni, van valamiféle hatékonyabb gyógyszer ami nem okozza a másik végletet (székrekedés) vagy pedig ezzel együtt kell élni? Üdvözlettel, Tamás Jácint

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező! Az epés diétát érdemes újból elkezdeni. Egyen több növényi rostot és alkalmazzon probiotikus kúrát. Vezessen étkezési naplót, mégis valami ok kiderülne. A stresszkezelés is kiemelten fontos, hiszen Ön is írja, hogy a tünetet az idegállapot befolyásolja. Minden nap mozogjon legalább fél órát (séta) és kerülje az egyszerű szénhidrátot, péksüteményt. Legyen rendszeres az étkezés. Amennyiben nincs kellő hatása az életmódváltásnak keressen fel gasztro-enterológiai szakrendelést, hiszen pár vizsgálat egyéb típusú betegséget kizárhat.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. június 03., 11:27; Megválaszolva: 2011. június 06., 14:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: