• IBS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cim! 1 évvel ezelőtt irritális bélszindrómát diagnosztizáltak. Ultrahang negativ lett, valamint a colonoscopia eredménye is: A colonoscopot a coecumig sikerült felvezetni, a bél fala kifelyezetten spasticus, a befúvott levegő miatt nehezebben tágult fel. Redőzete megtartott, nyálkahártya ép. Tu. , polypfekély, egyéb kóros nem volt látható. Ultrahang negatív, belek gázosak. Idén, kb. 2 hónapja voltam egy teljes vérkép vizsgálaton, az negativ lett. Az orvos felirt Spasmomem gyógyszert, amely enyhitette a tüneteket (puffadás, kemény hasfal) azonban úgy gondolom, ha nem muszáj nem gyógyszerezem magam. A kérdésem az, hogy okozhatok-e azzal nagyobb bajt, hogy nem szedem a gyógyszert, helyette gyógyteákkal, probiatikummal próbálkozom, illetve milyen vizsgálatokkal tudnám megnyugtatni magam, hogy biztosan nincsen semmi komolyabb bajom, pl. daganat.? Létezik lenyelhetős kapszula ami helyettesiti a tükrözést. Ez más lenne, mint a colonoscopia? A gyomortükrözésnél is van ilyen kapszula? Az ultrahangos vizsgálatnál kimutatták volna a daganatot? Válaszait előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a irritábilis bél szindróma témában

        IBS-ben nem gond, ha nem a gyógyszeres terápiától, hanem az életmódváltoztatástól várja a javulást (sőt, meggyógyulni is csak ezáltal lehet). Vastagbél-daganaza biztos nincs, ezt a colonoscopia során észlelték volna. A hasi UH a máj, a lép, a vesék, a hsanyálmirigy és nyirokcsomók, nagyerek megítélésére alkalmas. A kapszulának különböző típusai vannak: nyelőcső- gyomor- és vékonybél vizsgálatára. Egyí közös pontjuk van: az OEP nem támogatja a vizsgálatot és egy kapszula 150-200ezer forintba kerül.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. június 03., 02:42; Megválaszolva: 2011. június 04., 19:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: