• Dr. Plósz János Doktor Úr részére

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 13 éves. 143 cm, 32 kg. Crohn betegséget állapítottak meg nála. A vékonybele fekélyes, két éve vas anémiás. Február 4-étől 10 napig 48 mg medrolt szedett, 500 mg 3X1 Pentasát szedett, 40 mg Nolpazat1-szer és 1 tabl. Káliumot szedett. 2011. 02. 14-én 32 mg medrolt, 500 mg 3X1 Pentasát szedett, 40 mg Nolpazat1-szer és 1 tabl. Káliumot szedett. 2011. 03. 07-től 16 mg medrolt, 500 mg 3X1 Pentasát szedett, 40 mg Nolpazat1-szer és 1 tabl. Káliumot szedett. 2011. 04. 01-től 8 mg medrolt, 25 mg Imurant, 500 mg 3X1 Pentasát szedett, 40 mg Nolpazat1-szer és 1 tabl. Káliumot szedett. 2011. 5. 19-től 6 hétig 4 mg medrolt, 25 mg Imurant 2X1 szed. Kontrollra 6 hét múlva várják. A kérdésem: meddig adható a medrol a kislányomnak, még csak 143 cm magas és 13 éves és 2010. szeptembere óta nem nőtt egy mm-t sem. Azt olvastam, hogy gyermekeknek alapos körültekintéssel adható, mivel a növekedés gátlását okozza és ez visszafordíthatatlan folyamattá is válhat. Nem szeretném, ha leállna 143 cm magasan a növekedésen a gyermekem a medrol mellékhatása miatt. Eddig azt tapasztaltuk a doktor úrral, hogy a növekedéseben leállt szeptember, elkezdett hízni, 28 kg-ról hízott 32 kg-ra. Megjelentek rajta a csípőjén és a combján a stiriák, a vérképe viszont szerencsére a medrolról imuranra áttérés közben és a medrol elvonás közben nem romlik. Nem szeretném, ha megállna a gyermekem a növekedésben és "törpe méretű lenne". Üdvözlettel: Gabriella

        Dr. Plósz János válasza a Crohn témában

        A Medrol tényleg okozhat növekedési gátlást, azonban ennek mértéke, dózis- és időfüggősége illetve reverzibilitása teljesen egyéni, általános idő-dózis nem adható meg. A steroid-terápia mellett a Crohn-betegség okozta felszívódási zavar illetve gyulladás is akadályozhatja a növekedést. A várható növekedés megítéléséhez szükséges a serdülési állapot pontos meghatározása valamint egy kéz-röntgen, a csontkor meghatározásához.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. május 31., 13:33; Megválaszolva: 2011. június 01., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: