• Hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor úr! A problémám 2004-ben nyáron egy influenzás megfázás után kezdődött. A következő 1 évben 2 havonta újra influenzás lettem és az immunrendszerem nagyon legyengült, 48-ról 42 kg-ra fogytam (160 cm vagyok, vékony alkat). Az orvosom multivitamin szedését javasolta, de sajnos nem segített. Bármennyit is ettem (nagyon jó az étvágyam) egy dekát sem híztam, egyre fáradékonyabb lettem. 2006-ban megoperáltak, kivették az epehólyagom, ezután a helyzet még rosszabb lett. A tejet, tejfölt, tejszínt ezután egyáltalán nem tudtam megenni és bármilyen sült húst, olajos ételt ettem mindig hasmenésem lett ( nem eszem sem zsíros, sem fűszeres ételeket, csak a száraz húsokat szeretem). Sajnos egy idő után már szinte csak kenyeret és vizet ettem és akkor is hasmenésem volt, átlag napi 5x de bármit ettem mindig éhes voltam (2 óránként ennem kellett). A nyelvem teljes hosszában berepedezett, fehér lepedékes, az arcbőröm és a hátam tele lett piros pattanásszerű kiütésekkel, a jobb bordaív alatt folyton fájdalmat érzek, tele vagyok bélgázzal. 2008-ban belgyógyászati kivizsgálásra küldött az orvosom (vérvétel, vastagbéltükrözés, vékonybél biopszia). Eredmény: bélbolyhok enyhén ellaposodtak, májam megnagyobbodott, a májfunkcióm kicsit magasabb a max. értéknél (pedig sosem iszom alkoholt, kávét, nem cigarettázom és nem drogozok). Márciusban újra elkaptam az influenzát ( 3 hétig beteg voltam, elég nagyon magas lázam volt). Májusban erős izületi fájdalmaim miatt 1,5 hónapig nem nagyon tudtam sem járni, sem mozogni. Ekkor küldtek el az egyik immunológiára, néztek lisztérzékenységet, rheumatoid artritist, de csak annyit tudtak megállapítani, hogy a reumafaktor magasabb a maximum értéknél. Az ott kapott fájdalomcsillapító hatott, egy kicsit jobban lettem. Továbbküldtek az ottani belgyógyászatra, mert az izületi fájdalmaim szinte mindig csak akkor jelentkeztek, amikor hasmenésem volt. Újabb vérvételkor a májfunkcióm volt kicsit rosszabb a max. értéknél, lisztérzékenység negatív. A tüneteim mindig tavasszal rosszabbodtak, ezért CT vizsgálatra küldtek. Eredmény: májam meg van nagyobbodva, chron negatív (vérből nem nézték). Nőgyógyászat, ideggyógyászati, fül-orr-gége kivizsgálás negatív. A felírt gyógyszerektől csak rosszabbul lettem, ezért ezek szedését abba kellett hagynom. 2009-ben nem ettem többet finomított búzalisztet, gyógynövény cseppeket szedtem, hasmenéses tüneteim javultak, 1,5 év alatt híztam 7 kilót. A folytonos fáradtság és éhségérzés azonban nem múlt el. Az idén újra vettek vért, a lisztérzékenységre negatív, ultrahang: a vékonybél bizonyos szakaszokon megvastagodott. A glutén fogyasztásról is leállítottak, már 3 hónapja, de sajnos azóta a hasmenéses tüneteim visszatértek, már semmilyen tejterméket nem tudok megenni és fogytam 2,5 kg-ot. Tisztel Doktor úr! Amennyiben Ön vagy valamelyik olvasó találkozott hasonló problémával, kérem segítsen vagy ha van rá lehetőség, ajánljon olyant orvost, akinek volt hasonló betege. Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Kedves Kérdező! Véleményem szerint elképzelhető, hogy következményes laktóz intoleranciája is van (hidrogén-kilégzési teszttel kideríthető), mégis a legcélravezetőbbnek azt tartanám, hogy a két alkalommal érintettnek mutatkozó vékonybélmintát tüzetes szövettani vizsgálat alá kellene vetni, ami kiderítené pontosan a betegségét. Ha az érintett szakasz közvetlenül a gyomor után van (vagy ott is van), akkor a mintavétel egyszerű gyomortükrözéssel megismételhető.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. május 28., 18:18; Megválaszolva: 2011. május 30., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó