• Mitől lehet ez az enyhén emelkedett GPT?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr Úr/Nő? Idén 03.08.-án született császármetszéssel gyermekem. Terhességem alatt kb.25 kg-ot híztam és a 33.héttől dagadt kezem lábam, vérnyomásom magas lett, 37.héten volt a császármetszés vizeletemben 1 kereszt fehérje volt. A kórházi zárójelentésemen levő vérvétel minden eredménye jó ezért nem részletezem. 5 héttel ez után vérvételem volt TSH ellenőrzés miatt. Döbbenten láttam, hogy GPT szintem 55 U/l 50 a határ. GOT:34, Húgysav:373 ami még magas volt, vérzsírok rendben koleszterin:4,8 , HDL kol:1,82, LDL kol:2,49 ,triglicerid:0,74, vas:13,20., kreatinin:82, bilirubin:5,9 , cukor:4,8. Soha nem volt még magasabb a GPT szintem terhesség előtt néztek vírus hepatológiát negatív lett. Ezt a vérvételt követte 6 hét múlva kontroll, ismét magas a GPT, 57, de most 30 a határérték vasam megemelkedett 27,8, húgysav:369 amiláz 122. Mi történhetett? Májbeteg lettem? Sokszor van vérvizsgálatom egyéb okok miatt és ilyen még nem történt.UH időpontot csak hetek múlva kapok, addig is tudna valami okot írni, hogy mitől alakulhatott ki. Nagyon aggódom. Előre is köszönöm.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a májenzim témában

        Kedves Kérdező! Számos ok lehet, de szeretném megnyugtatni, hogy ez az érték igazán mérsékelt, akkor tekintjük jelentősnek, ha többszázas nagyságrendben emelkedik. Okozhatja anyagcsere ok, toxikus hatás, fertőzés, akár Gilbert kórról is lehet szó. Diéta, zsíros és fűszeres ételek kerülése, alkoholtilalom javasolt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. május 20., 19:55; Megválaszolva: 2011. május 23., 10:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: