• Titokzatos hasfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Születésemtől kezdve egészen 5-6 éves koromig tejcukorérzékeny voltam (1992 December - 1997), de ez egy időre elmúlt, majd 11-12 évesen (2003) újra előjöttek a hasfájós hasmenéses tünetek. Újra pozitív lett a tejcukor érzékenység. Akkoriban gyerek fejjel nem foglalkoztam vele, ettem annyi csokit amennyi jólesett, stb... Viszont rostos és főtt ételt nagyon keveset. Alig ettem zöldséget és gyümölcsöt.. Végül az lett a vége, hogy 3-4 éve (2008 nyarán) mikor szüleim elmentek nyaralni egy hétre, nagyon komoly hasmenés és hasfájás jött rám, ami több hétig tartott. Hozzáteszem, abban az egy hétben mégtöbb tejes, cukros dolgot ettem és még kevesebb rostot mint alapból. És innentől kezdve csak romlott a dolog, örökké fájt a hasam, ezért Szegedre utaltak a gyermekklinikára (2009 tavasz). Ekkor negatív lett minden vizsgálat: laktóz, tejérzékenység, tojásérzékenység, lisztérzékenység, székletminta, gyulladásos megbetegedés. És hozzá tartozik, hogy abban az egy hétben mikor a kórházban voltam, nem igazán voltak panaszaim. (tejmentes étrendet kaptam, és a sok egészségtelen étel helyett gyümölcsöket, főtt ételt ettem.) Aztán itthon újra előjöttek a panaszok, Baján mentünk orvoshoz (2009 ősz), aki kizárta a bakteriális fertőzést, férgeket, kaptam probiotikumot is. Nem hozott eredményt semmi, vissza rendeltek Szegedre (2010 nyár) ahol volt hasi röntgen kontraszt anyaggal, ultrahanggal megnézték a májam és a nyirokmirigyeim, de nem találtak kóros eltérést. Egyedül a lépem volt egy kicsit nagyobb a kelleténél. Nyár végén akartak gyomor és végbéltükrözést is csinálni, de azelőtt (két hétig) mikor nyaralni voltam szinte teljesen elmúltak a panaszaim, úgyhogy végül ezt elhalasztottuk. Itthon viszont újra romlott az állapotom, így újra doktorhoz fordultam, először vérvétellel kezdtünk megint, ez megemelkedett összbilirubin értéket mutatott (38.5) de más komoly eltérés nem volt. Ezután laktóz terhelés kérdőjeles negatív (a teszt elején 19re ugrott az érték, majd lassan csökkenni kezdett, hasmenésem nem volt) majd laktulóz terhelés, ami pozitív eredményt adott. Ekkor hasmenésem is volt. Ezután jöttek a tükrözések (2011 tavasz). A gyomortükrözésnél komoly eltérést nem látott az orvosom a lisztérzékenységet pedig kizárták. a végbéltükrözést pedig nem tudták elvégezni, mert a vastagbelemben egy olyan csavarodás van, hogy nem bírt továbbmenni az orvos. De amennyit láttak, nem volt kóros eltérés. Ezek voltak az utolsó vizsgálataim, viszont nemsokra rá egy veszprémi orvossal vettük fel telefonon a kapcsolatot, aki azt állította hogy ez nagy valószínűséggel valami probléma van a májammal (2011 Március). Ekkor ajánlott egy diétát, és cukormentesen étkezek, tej és tojásmentesen, minél kevesebb hússal, minél kevesebb mesterséges anyaggal, persze alkohol mentesen és sok rostot eszek, gyümölcsöt, zöldséget és főtt ételt. Csak teljes kirőrlésű kenyeret eszek pirítva, tészta helyett krumplit, riszt, hajdinát, stb.. eszek. Citromelixírt iszok minden reggel, arra mentateát, délután pedig köményteát. A késői étkezdésekre már 3 éve figyelek, 7 óra után már nem szoktam enni. Most még a mennyiségen akarok csökkenteni, mert nagyon sokat ettem, és sokat is jártam WC-re. Napi 2 liter vizet megiszok általában, és mozogni is szoktam. 179 cm magas vagyok, és 62 kg. Hiába eszek napi 3 tányér főttételt, 8 szelet kenyeret, nem híztam. Most ezt a mennyiséget megpróbálom megfelezni, hogy könnyebben emésszek. Ezt az étrendet követve szinte teljesen megszűntek a panaszok, bár egy kicsit felszoktam fújódni, és hetente egyszer kétszer van hogy kicsit fáj a hasam, hasmenésem nincs 2 hónapja, mióta ezt a diétát követem. Viszont elég egy kis hiba, egy főtt tojás, egy két gumicukor, vagy 1 deci sör, és 1-2 nap múlva rámjön a rosszullét. Igen, a rosszullét általában nem másnap, hanem kb 2 nap múlva szokott jelentkezni ha olyat eszek/iszok. Alkohol fogyasztása után általában sötét, kicsit zöldes árnyalatú a széklet. Tehát a diéta megszűnteti a tüneteket, de kissé kételkedek hogy ezzel kigyógyíthatom magam. Mert az okát még mindig nem tudom. Az interneten nem találtam olyat, hogy valakinek a mája miatt lenne ilyen komoly emésztési gondja. Érdemes lenne megnézetni a májamat, és a többi szervet? Ha igen, akkor milyen szakorvoshoz forduljak?

        Dr. Plósz János válasza a hasfájás témában

        A máj miatt emésztési probléma ritkán jelentkezik, csak nagyfokú epeelválasztási zavar okozhat hasonlót, de ez markáns laboreltérésekkel és ultrahangos eltérésekkel járna. Véleményem szerint az izoláltan magasabb SeBi szint valószínűleg Gilbert-kór eredménye. Ez egy veleszületett, enyhe fokú epeelválasztási zavar, mely éhezéskor illetve fizikai megterhelés hatására romlik, ilyenkor a szemfehérje sárgasága is megjelenhet. Terápiásan a fent említett provokáló tényezők kerülése jön szóba.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. május 15., 19:37; Megválaszolva: 2011. május 16., 18:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: