• I. típusú cukorbetegség - gyomornyálkahártya gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! 41. évesen lettem I. típusú cukorbeteg édesapám halála után 4 nappal, 8 hónapja. Laktóz intoleranciában szenvedek születésemtől, családi vonás. A cukorbetegséget napi 3 novorapiddal, és 24 órás lantussal tartjuk karban. 3 szor ehetek, és ez fontos a továbbiakban. Az egyetemi menzán 1 hónapja megettem egy zöldbabfőzeléket, és mire visszaértem az irodámba nekiestem a szekrénynek úgy megszédültem. Ez az érzés étkezések után állandósult. Sőt megjelent a gyomortfájdalom és bal oldalt a hátam is nagyon fáj. Nem vettem be laktáz tablettát, mert 1 kefír, 1 joghurtra eddig nem kellett, azt mondták elég majd meglátom az inzulin neki. Pár napig ment a hasam, világossárga, megpróbáltam diétázni, akkor jobb volt, de ha rendesen ettem, akkor visszatért állandóan. Az is volt a baj, hogy a novorapid mellé ugye csak háromszor ehettem nagyobb mennyiségeket. Ez nem volt jó neki. Odáig jutott a helyzet, hogy már állandóan szédültem, napi 2 joghurtot tudtam megenni, meg 2 zsemlét, én a cukorbeteg. Áprilisban 10 kiló lement rólam, és utána már magam mentem a kórházba be. A vérleletek nem mutattak eltérést, csak a vas volt 6,2 amit most szúrnak, mert ha vasgyógyszert eszem, még jobban fáj a gyomor és a hátam. A gyomortükrözésen rekeszsérvet állapítottak meg, meg körkörös gyomornyálkahártya gyulladást. Kapok savcsökkentőt, de nem javul. Sőt, romlik a helyzet. Most a három helyett megpróbálok 6-szor enni keveset, de ezt le kell szúrkálnom. A helyzet nem javul, szédülök továbbra is. Mit tanácsol, mert nagyon el vagyok keseredve. Mivel lehetne helyrehozni az emésztést? Probiotikumot mindennap eszem, így a széklet legalább visszaalakult, de a gyomor és hátfájás, szédülés nem. Akkor érzem jól magam, ha üres a gyomor.

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        Panaszai miatt én mindenképp további kivizsgálást javasolnék (lisztérzékenység, hasi CT a hasnyálmirigy megítélésére), mert panaszait igazán nem magyarázza a gyomortükrözés során talált eltérés.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. május 10., 14:56; Megválaszolva: 2011. május 11., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: