• Bélpanaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt címzett! Október óta munka mellett tanfolyamra járok, ez már a sokadik tanfolyam, de ez teljesen kimeríti az energiám. Röviddel az iskola megkezdése után széklettartási problémák jelentkeztek, ami azelőtt teljesen rendben volt. Néhány hétre rá, kétoldali vesegörcs, hányinger, édességtől és élesztős terméktől hasmenés, gyakori hasfájás, felfázási vizelettartási tünetek gyötörtek. Szakorvosi rendelésen mindent rendben találtak, de a tünetek nem akartak elmúlni. Magán belgyógyászhoz fordultam, a tünetek alapján irritabels bélszindrómát állapított meg kaptam rá gyógyszert (dicetel), de nem szedtem be, mert a tünetek eltűntek, szerintem rögtön azután, hogy kiléptem az orvosi rendelőből, nem igazán hittem el, hogy ilyen betegség létezik, ez januárban volt. Kb. márciusban megint előjött a széklettartási probléma azóta is tart, gyakori székelési inger, intenzív bélmozgás, most vizsgák előtt állok, a múlt héten többször elzsibbadt a testem, főleg a fejem, arcom és az altestem, valamint csomót éreztem a hüvelyben és a végbél gát között. Elkezdtem szedni a Magne B6-ot 2x2 adagban+ a korábban felírt dicetelt, a zsibbadási tünetek valamit enyhültek, de minden nap visszatérő, valamint a csomó még ott figyel a gát és a végbél között, aranyérre gondoltam, de valószínű nem az hanem valami más, talán izomgörcs ha ilyen létezik. Nőgyógyászhoz mentem, hogy csomó van a hüvelyembe, megvizsgált és nem talált semmit, olyan érzés gyötör mintha ki akarna valami esni a hüvelyen keresztül, az orvosnak nem mertem elmondani, hogy pszichés jellegű dologra gondolok. Valójában egyszerűen nem tudom, hogy mi a bajom, az igazat megvallva, sok stresszhatás ért az elmúlt 5 évben. Próbálok nem ideges lenni, de a tünetek szerint mégis ideges vagyok.Nem szoktam hipohonderkedni, de ettől az egész tünetegyüttestől meg vagyok ijedve. Várom válaszát! Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Panaszai tényleg megfelelhetnek irritábilis bél szindrómának. Javaslom mozogjon rendszeresen, intenzíven legalább hetente 3x1 órát (ez a stressz-feldoilgozásban is segít), egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset valamint használjon pre- és probiotikumokat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. május 08., 21:24; Megválaszolva: 2011. május 10., 01:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: